Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slično pokušali i Mađari i morali se povući

'U EU ne bi dobro prihvatili pokušaj zaštite promjenom zakona o privatizaciji Ine '

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Namjera Vlade da zaštiti vlasništvo nad Inom mogla bi naići na zatvorena vrata u Europi.

Naime, zbog sumnje da je u privatizaciji Ine mađarska strana dala mito bivšem premijeru Sanaderu, premijerka Kosor najavila je da će Vlada izmijeniti zakon o privatizaciji Ine, na način da nitko ne bi smio imati više od 49 posto dionica. Već idućeg tjedna, bar prema najavi premijerke, a onda bi trebao ići i u saborsku proceduru.

Pročitajte i ovo Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate" Slika nije dostupna 'Očekivan potez' SLUČAJ INA-MOL: Poslovna ili politički motivirana odluka mađarske Vlade?

Od kada je MOL počeo kupovati dionice kako bi prešao 50 posto dionica Vlada pokušava pronaći način kako da zaustavi MOL. Trenutačno MOL ima 47,26 posto dionica plus 1,7 na skrbničkom računu koje još nisu službeno preuzeli dok Vlada zajedno s mirovinskim fondovima ima 48,87 posto. Ostatak od oko 2 posto je još na tržištu. No, HANFA je u međuvremenu zaustavila trgovanje Ininom dionicom. Najavljene izmjene zakona mnogi vide kao kršenje tržišnih principa Europske unije.

Navodno se i čekalo da dovršimo pregovore kako bi uopće nešto takvo mogli poduzeti jer Hrvatska sada ima drugačiju poziciju. zanimljivo da se ovakvom prijedlogu sama premijerka nekad protivila.

Najava promjene Zakona o privatizaciji Ine uzburkala je političku i ekonomsku javnost, a promijene bi trebale nastupiti već idući tjedan. 'Danas skoro deset mjeseci nakon toga, govoriti o prijedlogu da će se zabraniti nekomu 51 posto, nakon što ste ispregovarali s EU i poglavlje slobodnog tržišta čini mi se da je to i suludo i neodgovorno', smatra SDP-ov Slavko LInić.

Sličan pokušaj imala je Mađarska kad su htjeli zaštiti MOL.
'Mađarska je probala to učiniti, ali se morala povući jer je Europska komisija zaprijetila postupkom. I u našem slučaju moglo bi biti posljedica. Mi smo pod nadzorom, EU to ne bi dobro prihvatila, to je sasvim sigurno. Da li bi to moglo utjecati na naš proces ratifikacije? Znate, kad ste pod nadzorom dok traju ratifikacije, uvijek jedna zemlja može reći ne ratficiram dok se neke stvari ne dovedu u red kako je to predviđeno u Uniji. I to bi nam se moglo dogoditi', smatra profesor Jakša Barbić s Pravnog fakulteta.

Ljubo Jurčić koji je potpisao prvi dioničarski ugovor s Mađarima tvrdi da Ukoliko dođe sada do izmjene ugovora, strateški partner može se osjećati ošećenim i tražiti odštetu. Umjesto toga MOL-u bi, kaže, trebalo ponuditi otkup dionica.

'Ako Hrvatska želi isključiti strateškog partnera iz dioničarstva Ine, onda je najnormalniji put da da ponudu strateškom partneru da kupi njegove dionice', smatra Jurčić. Država se u poslovnim odnosima mora ponašati poslovno, a put koji će Vlada odabrati mora biti onaj koji Hrvatskoj neće naštetiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene