Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rusko istraživanje

Jug Hrvatske leži na naftnom bogatstvu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konavle leže na značajnim zalihama nafte, pokazalo je istraživanje stručnjaka ruske naftne kompanije Gazpromnjeft.

Cijena zemljišta na Konavoskom području, kao rezultat tog istraživanja enormno je skočila, piše Dubrovački Vjesnik. Rezultat je to raspisanog crnogorskog natječaja za dodjelu koncesija za istraživanje nafte i plina, na koji su se prijavili i svjetski naftni divovi, spomenuti Gazpromnjeft te norveški Statoil. Među petnaestak prijavljenih kompanija nalazi se i Ina.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Osuo paljbu Milanović ponovno žestoko udario po Plenkoviću i HDZ-u: "Još nije odgovorio kako je nestalo 139 milijuna eura iz Ine" Neobičan prizor u Brijunskom akvatoriju Jezivo Neobičan prizor na Jadranu, neki su uvjereni: "To je napad morskog psa..."

Prije tridesetak godina Ina je u suradnji s američkim Chevronom istraživala jug Jadrana, no tadašnja tehnologija nije omogućavala bušenje na ekstremnim dubinama kao danas. No već su tada na jugu Jadrana pronađeni nafta i plin, pojasnio je za Dubrovački Vjesnik Davor Štern, predsjednik Nadzornog odbora Ine.

Turizam u 'petom' planu

Dubina Jadranskog mora na njegovom južnom dijelu djelomice doseže i 1.250 metara iako su prosječne dubine na tom području oko 500 metara. Ukoliko se pronađu nova naftna polja ispod morskog dna na jugu Jadrana, važno će biti odrediti i njegove granice, jer se u Crnoj Gori, primjerice, može crpiti i nafta koja se nalazi i ispod hrvatskog teritorija, dodao je Štern.

Napomenuo je kako bi u Konavlima bilo isplativije bušiti, jer je crpljenje nafte na kopnu znatno jeftinije nego na moru. Ipak tu je i turizam, a naftne bušotine i turizam nisu baš par iz snova. 'Tehnologija crpljenja nafte danas je toliko razvijena da je potpuno 'čista' pa se tako u Americi sada nafta vadi usred polja pšenice. No, u situaciji kad barel nafte stoji 120 dolara, turizam pada ne u drugi, već u peti plan', zaključio je Štern.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene