Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se Vlada

Zbog nedovršene strategije nema novca iz EU fondova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od glavnih Vladinih aduta za oporavak gospodarstva je novac iz europskih fondova. Hrvatskoj je na raspolaganju 11 milijardi i 700 milijuna eura.

Do tog je novca nemoguće doći dok god Vlada ne donese nacionalnu strategiju, odnosno operativne programe.  Hrvatska je već 20 dana punopravna članica Europske unije. Čini se kako su ti programi već trebali biti poznati?!

Pročitajte i ovo Dron za zaprašivanje komaraca Centar za kontrolu Protiv njih se bore i dronovima, ali konačni udarac komarcima će zadati - komarac Ilustracija Nova ideja Dijelimo Šengen, euro, Erasmus i zajedničko tržište: Europska komisija želi uvesti i europsku diplomu

Olakšalo bi to posao općinama i gradovima, gospodarstvenicima, svima koji žele prijaviti projekte. Ovako su svi na čekanju. Vlada je obećala da će do početka 2014. godine pripremiti strategiju. Ne treba zaboraviti da tu strategiju treba odobriti Europska komisija. Nakon toga općine, gradovi i županije trebaju donijeti svoje strategije. Sve je to jedna dugotrajna procedura. No Vladi kao da se ne žuri.

Novcem iz europskih fondova općina Antunovac želi izgraditi sustav navodnjavanja. No, zapeli su već na prvom koraku. 'Ne može se aplicirati. Ne može se krenuti u to jer nemamo strategiju koju treba donijeti Vlada RH', kaže Ivan Anušić, načelnik općine Antunovac (HDZ ).

Bez nacionalne strategije dobri projekti skupljaju prašinu. Ormari su puni registratora s projektima. Na ormarima će projekti i ostati jer Hrvatska tek priprema strateške dokumente.

'U ovom trenutku niti za ovih 6 mjeseci 2013. našeg punopravnog članstva nemamo operativne programe objavljene, a kamoli za razdoblje 2014. do 2020', godine rekao je dr. Stjepan Ribić iz Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje.

Bez strategije nema natječaja. Bez natječaja nema europskog novca. Hrvatska već u startu kasni. 'RH je to trebala po mom sudu imati još prije 2 godine, kako bi se teren, dakle ljudi i institucije od kojih se očekuje da pišu projekte, temeljem tih dokumenata mogli pripremiti', rekao je Ribić.

Antunovčani što prije žele saznati je li navodnjavanje dio nacionalne strategije. Vrijeme curi. Da do europskoga novca nije lako doći, uvjerili su se na projektu biciklističke staze.

'Ideja- realizacija. Četiri i pol godine. Pune četiri i pol godine', rekao je Ivan Anušić, načelnik općine Antunovac (HDZ). Navodnjavanju se ne trebaju nadati prije 2018. Pod uvjetom da Vlada što prije odradi svoj posao. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene