Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još veći pad

Još loših vijesti za hrvatsko gospodarstvo...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nove loše gospodarske prognoze za Hrvatsku donosi Europska banka za obnovu i razvoj. Euro-bankari očekuju da će hrvatsko gospodarstvo potonuti u 2012. i više od onoga što su prognozirali na proljeće.

Eurobankari za Hrvatskoj nemaju dobre vijesti. U svibnju su procijenili pad gospodarstva od 0.6 posto a sada su ga spustili na 1, 2 posto. Investicije i proizvodnja su podbacile, to su glavni razlozi. No u Vladi se još uvijek nadaju da će najavljene državne investicije Hrvatsku ipak zadržati u plusu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna INVESTICIJSKA RAZINA Javio se Plenković nakon vijesti o kreditnom rejtingu Hrvatske i istaknuo prioritete: ''Ovo je poruka povjerenja i ohrabrenja'' Slika nije dostupna 'Ne nazire se kraj recesije' Švicarci: Hrvatska na plaće državnih i javnih službenika troši 25% BDP-a!

No domaći bankarski analitičari upozoravaju da Hrvatska sada plaća danak jer 10 godina nije provodila reforme. Zdeslav Šantić smatra da ovu godinu zato treba iskoristiti za reforme koje će omogućiti rast u godinama koje dolaze.

'Najznačajnije reforme su sigurno reforma državnih subvencija, reforma tržišta rada isto tako trebamo biti svjesni da treba značajno uložiti i u reformu obrazovanja', kaže Šantić.

>> EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE: SDP nizbrdo, HDZ uzbrdo

Ugledne svjetske bonitetne agencije upozoravaju na možda trenutno najveći problem domaće ekonomije. 'Imamo lošu investicijsku klimu koja investitorima onemogućava dovoljno poticaja da se oni odluče uložiti u Hrvatsku', kaže analitičar Veljko Drakulić.

EBRD oporavak predviđa za sljedeću godinu no i tu je prognoza smanjena sa 1,7 posto rasta BDP-a na 1,5.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene