Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijena pšenice

Još jedan 'rat pšenice': Seljaci spremni za prosvjed

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žetva pšenice je pri kraju, urodila je solidno i nećemo morati uvoziti, ali ćemo i ovog ljeta morati slušati svađe seljaka i trgovaca oko otkupne cijene kilograma žita. Ne bude li po njihovom, seljaci su spremni izaći na ceste.

Žetva za vrućinu ne pita. Prije ulaska u polje, valja stoga 'napuniti baterije' uz čašicu rakije, i na plus 35 - manje se znoji. No, puno više od čašice potrebno je vode kombajnerima. U vrućoj kabini znoje se cijeli dan. Trošak za vodu nije velik. No ulaganja u hektar pšenice - pozamašna su.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Prosvjed njemačkih seljaka u Berlinu - 5 Veliki prosvjed VIDEO Tisuće traktora stigle u Berlin, sprema se kaos: Zatvoren centar grada

'Mi seljaci imamo troškovnik i hektar nas košta od 6 do 7 tisuća kuna', kaže predsjednik Udruge Brazda Matija Brlošić. Tako su i izračunali s kojom cijenom bi pokrili troškove i došli do brojke ispod koje neće ići 1,6 kuna. Ratarima se žuri prodati žito. Krajem srpnja na naplatu stižu krediti i pozajmice s kojima su pšenicu proizveli. I da žele pohraniti urod u silose, to ne mogu učiniti po zakonu jer prema Zakonu o skladišnici, silosi u Hrvatskoj trebaju biti licencirani.

Nestane li pšenica, poput one u Đakovštini, seljaku bi se isplatila
odšteta iz tzv. jamstvenog fonda. No, zakon se ne provodi. 'Nema sigurnosnog fonda niti su novci osigurani i seljaci su prepušteni na milost otkupljivačima', ističe župan Vladimir Šišljagić. Za sada se seljaci znoje u kombajnima. Nakon žetve, bude li potrebno, kažu, ni sunce na hrvatskim prometnicama neće im smetati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene