Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gospodarska suradnja

Mesić: 'Zapadni protekcionizam samo je mutirao'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jako i izvozno orijentirano gospodarstvo, koje može ravnopravno sudjelovati na svjetskom tržištu uz suradnju svih zemalja jugoistoka Europe, ključ je gospodarske stabilnosti i opstanka u uvjetima svjetske gospodarske krize, ocjena je koju je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u petak prenio sudionicima Šestog regionalnog gospodarskog foruma održanog u Sarajevu.

Ovaj forum okupio je nekoliko stotina gospodarstvenika te osoba iz političkog života zemlja regije uključujući predsjednike Albanije Bamira Topija i Crne Gore Filipa Vujanovića. Iako je bilo najavljeno i sudjelovanje predsjednika Srbije i Slovenije Borisa Tadića i Danila Tuerka, oni u Sarajevo nisu doputovali zbog magle u zračnoj luci. U govoru kojega je održao na sarajevskom skupu, Mesić je kazao kako je pad Berlinskog zida potaknuo integrativne procese, no nije omogućio smanjenje razlika u razvijenosti između jugoistoka Europe i njezina bogatog zapadnog dijela.

Pročitajte i ovo Bombardiranje Ukrajine Dvije godine sukoba Rat koji je razorio živote i promijenio zemlju ne posustaje: "Nismo očekivali da će ih biti toliko" Slika nije dostupna Vlada o Agrokoru ''Cilj je stabilnost tvrtke koja znači stabilnost radnih mjesta''

Jugoistok Europe danas je manje konkurentan zapadnoj robi nego je to bio slučaj prije dva desetljeća, smatra predsjednik Mesić ‘Te su razlike u mnogo čemu i povećane’, kazao je hrvatski predsjednik. Mesić je konstatirao kako je nedvojbeno da je jugoistok Europe danas svojim proizvodima čak i manje konkurentan zapadnoj robi nego je to bio slučaj prije dva desetljeća što je izravno prouzročeno nedovoljnom vlastitom kompetitivnošću. ‘Za svoje zaostajanje mi moramo u prvom redu okriviti sami sebe jer se tranzicija u našim zemljama znatnim dijelom poistovjetila s privatizacijskom pljačkom, s korupcijom koja se uvukla u sve društvene strukture i s uništavanjem industrije kako bi se lakše bogatilo na uvozu’, upozorio je hrvatski predsjednik. Uz sve to, po njegovoj ocjeni, lošem gospodarskom stanju u regiji doprinio je i neskriveni protekcionizam zapada koji ‘nikada nije nestao već je samo mutirao i prilagodio se novim okolnostima’.

>> Mesića skoro nazvali predsjednikom Srbije

Novi protekcionizam se, po Mesićevim riječima, vidi kako na razini država, tako i na razini pojedinih tvrtki. Hrvatski predsjednik drži kako je u ovakvim nepovoljnim okolnostima jedini izlaz jačati vlastitu proizvodnju. ‘Tko u takvim uvjetima ostane konkurentan, zaradit će dva puta, prvi put na robi, a drugi put na kreditu. Da smo vodili drukčiju politiku, mogli smo sačuvati proizvodnju i radna mjesta’, kazao je Mesić ponovo neizravno kritizirajući i model privatizacije kakav je proveden u Hrvatskoj. Svoju poruku gospodarstvenicima formulirao je kroz konstataciju kako uz jačanje izvoznog gospodarstva moraju jačati i uzajamnu suradnju u regiji. ‘Naša tržišta i naše tvrtke tradicionalno su povezane. Krajnje je vrijeme da obnovimo stare veze i uspostavimo nove... Uvjet za to je ravnopravnost i poštivanje interesa svih uključenih strana’, zaključio je Mesić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene