Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministarstvo poljoprivrede o analizi Jaffa keksa

Jaffa Cakes povlače se s tržišta, ali nema opasnosti za zdravlje potrošača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo poljoprivrede objavilo je da je analiza uzoraka Jaffa keksa, koje proizvodi tvrtka Jaffa iz Crvenke u Srbiji, pokazala da su keksi zdravstveno ispravni, ali da je u ambalaži utvrđena prisutnost benzofenona u nedopuštenim koncentracijama, pa je iz predostrožnosti naređeno njegovo povlačenje i opoziv s hrvatskog tržišta.

'Premda ovog trenutka ne postoji rizik za zdravlje potrošača, primjenjujući mjere predostrožnosti i uzimajući u obzir inicijalnu procjenu rizika, naređeno je povlačenje i opoziv predmetnog proizvoda s tržišta Republike Hrvatske', navodi se u priopćenju o rezultatima analize Jaffa keksa na hrvatskom tržištu.

Tvrtka Jaffa već je ranije danas objavila da je u cilju sprječavanja bilo kakvih sumnji vezanih uz kvalitetu svojih proizvoda odlučila s tržišta povući seriju proizvoda s navodno spornom ambalažom.

Ministarstvo poljoprivrede u svom priopćenju ističe da je analizom uzoraka keksa utvrđeno da su keksi zdravstveno ispravni.

Rezultatima analiza uzoraka polipropilenske ambalaže utvrđena je prisutnost benzofenona u nedopuštenim koncentracijama.

'Utvrđeno je da je benzofenon migrirao iz kartonske kutije kao sekundarne ambalaže na polipropilensku foliju koja predstavlja primarnu ambalažu odnosno u direktnom je kontaktu s keksima. Polipropilenska folija je funkcionalna barijera i gotovo je nepropusna, no dugim stajanjem potencijalno postoji mogućnost migriranja benzofenona na hranu. Iz tog razloga su primijenjene mjere predostrožnosti i naređeno je povlačenje i opoziv keksa s tržišta', ističe se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Tomislav Rosandić, suvlasnik zgrade Nadležni uskoro na terenu U centru Zagreba građani organizirali samozaštitu: ''Jedino to nam je preostalo, ovo nije normalna situacija'' Slika nije dostupna Dobar tek... Samo za ljubitelje slatkog: Pogledajte kako se rade jaffa keksi

>> Sanitarna inspekcija analizirala Jaffa kekse

Iz Ministarstva poljoprivrede napominju 'da ovog trena nema opasnosti za zdravlje potrošača'.

Ministarstvo poljoprivrede je temeljem zajedničkog dogovora s Ministarstvom zdravstva krajem veljače objavilo kako će se izvanrednim nadzorom sanitarne inspekcije provesti uzorkovanje Jaffa keksa na hrvatskom tržištu, a nakon što je taj keks, s rokom uporabe 26. veljače, povučen sa slovenskog tržišta nakon što je u Sloveniji utvrđeno da kartonska ambalaža sadrži nedopuštene tvari koje se kroz plastičnu foliju lako izlučuju na proizvod. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene