Zahtjev da njegov kafić bude isključivo za pušače, Ministarstvu zdravstva predao je među prvima. Posebne preinake unutar kafića nije morao raditi, budući da njegov ventilacijski sustav ispunjava sve uvjete koje nalaže Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda. 'Najviše je razlog to što je 90 posto mojih gostiju pušača. Ja inače ne pušim, ali bez pušenja nema ni posla', objašnjava Domagoj.
Pročitajte i ovo
Zimska sezona
Od iduće godine nova pravila za ugostitelje u jadranskom biseru: "Nek' se osjeti šušur jer bez ljudi nema ničega"
Blago popuštanje
Tko je već spreman za kavu? Od danas konačno smijemo na terase kafića, otvaraju se i dvorane. Ipak, ima i nezadovoljnih
Da bi neki ugostiteljski objekt odnosno kafić dobio rješenje koje mu omogućuje konzumaciju duhanskih proizvoda, mora ispunjavati stroge kriterije. Prije svega, mora imati ventilacijski sustav koji omogućuje najmanje 10 izmjena zraka unutar jednog sata. Sustav za odvod duhanskog dima mora imati sustav za filtriranje, a prostor kafića mora biti opremljen sredstvima promidžbe o štetnosti uporabe duhanskih proizvoda. Oni koji su tijekom ovih 6 mjeseci prilagodbe bili kampanjci, pa su se tek sad odlučili pozabaviti prenamjenom prostora, morat će dublje posegnuti u svoj džep.
'Realno ako ulazite u novi ugostiteljski objekt, veličine 50-ak kvadrata, ispod 50 tisuća kuna nećete proći. Ako trebate samo doraditi ventilaciju da bi ispunjavali zakonske norme, možete proći s 30 tisuća kuna', kaže ugostitelj Nenad Šepak. Za ugostiteljske objekte iznad 50 četvornih metara ti su iznosi puno veći, a minimalna cijena u tom slučaju je oko 70ak tisuća kuna. Takvi lokali moraju imati poseban prostor za pušače, čija površina ne smije biti manja od 10 četvornih metara, i ne smije zauzimati više od 20 posto ukupne površine prostora. Dio za pušače mora biti fizički odvojen od ostatka lokala, sustav ventilacije mora imati posebne filtre, a konzumacija hrane i pića potpuno je zabranjena.
Zahtjev predali vlasnici 64 kafića
'U ovom prostoru gdje se stvarno investira novac, a u većim ugostiteljskim objektima, uz usluživanje obavezno treba dozvoliti i konzumiranje, jer nije prirodno da vi ulažete velika sredstva i da u tom prostoru gdje nema više dima se ne dozvoli i konzumiranje i posluživanje', čudi se Šepak. Udruženje ugostitelja uputit će inicijativu lokalnim upravama, bankama i ministarstvu za dodatnim sufinanciranjem ugostitelja kako bi lakše prebrodili financijski šok zbog investiranja u prostor lokala. Prema podacima ministarstva, do 22. ožujka zahtjeve za izdavanjem rješenja o prostorima za pušenje predalo je 64 kafića. Ceh ugostitelja zadovoljan je postignutim, smatraju da je vremena za prilagodbu bilo dovoljno, a najvažnije od svega je da su dobili ono što su tražili, pravo na izbor.
'Uzmimo za primjer Tkalčićevu ulicu gdje ima puno lokala, ako bude određeni dio lokala za nepušače sigurno će dobro raditi, isto kao i onaj određeni broj lokala koji će biti za pušače', kaže Zdravko Puntijar, iz Ceha ugostitelja. 'Idealno bi bilo da se u ovoj situaciji, vi kao gost i mi kao ugostitelji, opredijelimo što ćemo. Znači, vi ne morate ući kod mene, a ja ću sve napraviti da vi dođete kod mene. Makar i nepušači!', zaključuje Šepak.
Emisiju Novacgledajte nedjeljom, u jutarnjem terminu programa Nove TV.