Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EK odobrila izmjene

Izmijenjen plan restrukturiranja Brodotrogira, uskoro potpis ugovora s Končarom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlasništvo Brodotrogira trebao bi preuzeti Danko Končar preko tvrtke Kermas energija. Europska je komisija danas odobrila manje izmjene već prihvaćenog plana restrukturiranja tog škvera.

Europska komisija u srijedu je odobrila izmjenu plana za restrukturiranja za Brodotrogir, što otvara put da se ugovor o privatizaciji toga brodogradilišta potpiše u roku od dva tjedna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dio radnika bez plaće Vrdoljak uvjeren u uspjeh privatizacije škverova, u 3. maju zabrinuti Slika nije dostupna Nakon odobrenja Bruxellesa i Vlade Parafiran ugovor, Brodotrogir ide u ruke Danka Končara

"Dobro napredujemo s hrvatskim brodogradilištima. Nakon uspješne privatizacije Brodosplita sada smo našli zadovoljavajuće rješenje za restrukturiranje Brodotrogira. Privatizacija ovog brodogradilišta može se nastaviti sukladno obvezama Hrvatske. To će omogućiti novim vlasnicima Brodotrogira i njegovim radnicima da grade novu budućnost", izjavio je povjerenik za tržišno natjecanje Joaquin Almunia.

>> Škverski sindikati od Vrdoljaka i kupca traže potpisivanje socijalnog sporazuma

Komisija u priopćenju objašnjava da je riječ o izmjeni koja uključuje skromno povećanje državnih potpora tome brodogradilištu, čiji će mogući učinak na narušavanje tržišnog natjecanja biti poništen dodatnim kompenzacijskim mjerama koje je predložila Hrvatska. Komisija dodaje da se Hrvatska obvezala potpisati ugovor o privatizaciji dva tjedna od dana primitka ove odluke.

Europska komisija i hrvatske vlasti odobrile su 2011. program restrukturiranja Brodotrogira, koji je uključivao 2,8 milijardi kuna (oko 370 milijuna eura) državne pomoći. Prošli mjesec Hrvatska je zatražila malu izmjenu toga plana koja uključuje skromno povećanje pomoći za restrukturiranje.

Kako bi se poništio učinak te promjene na tržišno natjecanje, Hrvatska je predložila da se Brodotrogiru oduzme mogućnost da trguje s proizvodnim kvotama s drugim brodogradilištima. Osim toga, Brodotrogir se obvezao na smanjenje kapaciteta, a obje mjere su u skladu s ugovorom o pristupanju.

"Komisija je ocijenila da će to osigurati ograničavanje proizvodnje i trajno uklanjanje dijela proizvodnih pogona. Komisija je zaključila da te dodatne kompenzacijske mjere adekvatno rješavaju pitanje potencijalnog narušavanja tržišnog natjecanja zbog državne pomoći, posebice s obzirom da je riječ o relativno skromnom iznosu pomoći", kaže se u priopćenju Komisije.

Kupac Brodotrogira sudjelovat će s 40 posto u ukupnim troškovima restrukturiranja. Za privatizaciju Brodotrogira prihvaćena je ponuda tvrtke "Kermas energija" Danka Končara, s kojom je u siječnju parafiran ugovor.

Končarev projekt predviđa zadržavanje brodograđevne djelatnosti u omjeru 60 posto prema 40 posto, koliko se odnosi na nove djelatnosti - megamarinu, servisnu bazu i poslovno-turističku zonu.

U sljedećih pet godina Končar planira smanjenje broja zaposlenih s oko 1.200 na 900.

Hrvatska se u pristupnom ugovoru obvezala da će restrukturirati svoja brodogradilišta kroz njihovu privatizaciju do dana ulaska u EU. U suprotnom, ta bi brodogradilišta morala vratiti državne potpore koje su dobila u posljednjih nekoliko godina, što bi značilo njihovu likvidaciju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene