Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Izabrati kupca koji jamči profitabilnost sisačke Valjaonice'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gospodarsko-socijalno vijeće Sisačko-moslavačke županije na sjednici o privatizaciji sisačke Valjaonice cijevi zatražilo je od Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju da se u 4. natječaju za prodaju te tvornice izabere kupac sa znanjem, tehnologijom, kapitalom i tržištem za čelične cijevi, koji jamči održivost i profitabilnost proizvodnje u Valjaonici.

Od UO HFP-a, koji 19. travnja otvara ponude za kupnju Valjaonice, GSV je zatražio da se pri izboru novog vlasnika, osim zadržavanja svih 1209 radnika Valjaonice, riješi i pitanje Željezarina poduzeća kćeri Remont Capraga i njegovih 206 radnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Radnici sisačke Valjaonice cijevi obustavili rad Slika nije dostupna Ponovno prodana Valjaonica cijevi Sisak

Predsjednik Uprave VCS-a Damir Begović izrazio je nadu da će se u 4. natječaju izabrati novi vlasnik Valjaonice. 

Napomenuo je da Valjaonica redovito isplaćuje plaće od vlastite zarade proizvodnjom i prodajom svojih proizvoda. 

Odbacio je optužbe o navodno štetnu ekskluzivnu ugovoru o distribuciji cijevi na inozemnom tržištu s talijanskom tvrtkom "Pepex" u vlasništvu slovačke Željezare Podbrezove, jedne od
zainteresiranih tvrtaka za kupnju Valjaonice.

Begović je ustvrdio da taj ugovor nije štetan za Valjaonicu, jer je u prvoj godini primjene tog ugovora preko "Pipexa" prodano 16.000 tona a druge godine 31.000 tona cijevi ili tisuću tona više od plana. 

Dodao je da je ugovor s "Pipexom" sklopljen u vrijeme kad Valjaonica zbog antidampinške odluke Europske komisije ne može izvoziti na tržište Europske unije, te zato što je "Pipex" jedini imao mrežu koja je jamčila prodaju u svijetu. 

Odbacio je i optužbe da će u slučaju raskida ugovora Valjaonica "Pipexu" morati platiti odštetu, te da se
time pogoduje slovačkoj Podbrezovi, navevši da je ugovor potpisan bez klauzule o raskidu.

Vladin povjerenik za restrukturiranje crne metalurgije i brodogradnje Ivo Marjanović rekao je da je Vlada ozbiljno pristupila privatizaciji Valjaonice", da "o novom vlasniku ne će biti odlučeno bez sindikata i lokalne uprave" te da će "sindikati zatražiti da se pri privatizaciji poštuje socijalni sporazum".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene