Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 2011. rast BDP-a tek 1,1 posto

Iz recesije izlazimo samo matematički: BDP ispod 3,5 posto ne može smanjiti nezaposlenost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska bi krajem tjedna trebala izaći iz recesije. Nažalost samo matematički.

Minimalno pozitivan rast gospodarstva očekuje većina makroekonomskih analitičara i institucija dok će konačnu brojku dati Državni Zavod za statistiku. Što se krije iza pozitivnih brojki i imamo li uopće razloga za optimizam?

Pročitajte i ovo Ilustracija Zanimljive brojke Pada li ili raste hrvatsko gospodarstvo? Objavljeni su najnoviji podaci Ilustracija Najstrmoglaviji pad sektora Njemačka se suočava sa sve većim problemom, a posljedice bi uskoro mogla osjetiti i Hrvatska: "To je jasan signal"

Procjene analitičara govore da bi gospodarstvo u drugom kvartalu 2011. godine trebalo rasti za 1,4 posto, a kada se tome pridodaju treći i četvrti kvartal onda procjene za cijelu 2011. godinu govore da bi gospodarstvo trebalo rasti tek za 1,1 posto.

Razlozi pozitivnih promjena u drugom kvartalu 2011. su rast potrošnje, lagani rast industrijske proizvodnje, smanjenje trgovinskog deficita kao rezultat pozitivnog izvoza i rast prihoda od turističke predsezone. No, od pozitivnih promjena puno su bitnije negativne stvari koje sprječavaju Hrvatsku da značajnije gospodarski raste - pad građevinskih radova od 13 posto u travnju i smanjeni priljev stranih investicija.

Je li gospodarski rast od 1,1 posto BDP-a dovoljan da hrvatski građani počnu bolje živjeti?

'U svakom slučaju nas trebaju radovati pozitivne stope rasta BDP-a na godišnjoj razini. Za očekivati je da će se pozitivan rast nastaviti do kraja ove godine. A s druge strane, mi moramo biti svjesni da stope rasta koje se nalaze ispod 3,5 posto neće biti dovoljne da pokrenu one pozitivne trendove na tržištu rada, odnosno da ponovno dođe do oporavka zaposlenosti', kazao je Zdeslav Šantić, glavni analitičar Splitske banke.

Ako rast od 1,1 posto stavimo u regionalni kontekst onda možemo vidjeti da Hrvatska zapravo i ne stoji tako dobro. Zemlje poput Srbije i Albanije, koje imaju puno niži standard od Hrvatske, trenutno imaju veći rast BDP-a u 2011., ali u i 2012. godini. Te zemlje naravno, imaju puno veći prostor za rast, ali trenutno imaju i bolje investicijske uvjete od Hrvatske i zbog toga i jače rastu. Estonija će primjerice u 2012. godini imati rast BDP-a za 6,5 posto, o čemu Hrvatska, za sada, može samo sanjati.

Hrvatska bi trebala rasti najmanje 2 posto da bi zaustavila nezaposlenost, a da bi zaposlenost počela rasti Hrvatska bi trebala imati rast BDP-a od najmanje 4 posto.

 

 

 



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene