Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije pohvalno

Istraživanje IMD-a: Hrvatska je na dnu konkurentnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švicarski stručnjaci iz Međunarodne poslovne škole IMD, objavili su listu konkurentnosti, na kojoj se nalazi 58 zemalja. Hrvatska je na nezavidnom 56 mjestu.

Istraživanje koje je IMD proveo, odnosi se na prošlu godinu, a što se Hrvatske konkurentnosti tiče, ona je samo nazadovala, a ne napredovala. naime, 2008. godine, bili smo dva mjesta ispred, odnosno na 54. mjestu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potrošnja i investicije Što se događa s hrvatskim gospodarstvom? Objavljeni novi podaci o BDP-u Bombardiranje Ukrajine Dvije godine sukoba Rat koji je razorio živote i promijenio zemlju ne posustaje: "Nismo očekivali da će ih biti toliko"

Na vrhu konkurentnosti, po prvi puta se ne nalazi SAD, već su to Singapur i Hong Kong, dok je SAD na trećem mjestu. Kina, koja se rapidno razvija, zauzela je solidno 16., a Indija 31. mjesto. IMD je napravio i zest stresa uzrokovanog dugovima (Debt Stress Test), kojim su predvidjeli vremenski period, u kojem bi svjetske zemlje trebali postići prihvatljiv du, u visini ne većoj od 60 posto ukupnog BDP-a.

Japan, Italija i Belgija ne stoje dobro na toj projekciji, s obzirom da se za Japan očekuje kako će im taj dug pasti ispod 60 posto tek 2084. godine. Italiji bi se to trebalo dogoditi 2060., a Belgiji 2035. godine. Grčkoj, koja je trenutno na svim naslovnicama svjetskih medija, dugovi bi se trebali spustiti na prihvatljivu razinu 2031. godine. Hrvatska je tu navedena pod ostale zemlje, odnosno, prema IMD-u, naš dug iznosi 35,21 posto BDP-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene