Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo zaduživanje za pokrivanje manjka

D & B: HDZ ima male šanse za pobjedu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je i dalje zemlja s blagim rizikom ulaganja, vanjski dug raste, a sve to odbija investitore.

U najnovijem izdanju publikacije International Risk & Payment Review, koja obuhvaća rizike poslovanja u 132 države svijeta, najstarija bonitetna kuća na svijetu, Dun & Bradstreet i dalje Hrvatsku svrstava u zemlje sa blagim rizikom ulaganja.

Pročitajte i ovo Arsen Bauk Predizborna kampanja Bauk je SDP-u donirao 3010,66 eura. Znate li tko je rođen na taj datum? Slika nije dostupna Financial Times: Hrvatska je 'zabušant' koja se nada pomoći Europske Unije

>> Za dvije do tri godine će doći do ponovnog rasta ulaganja

Ova ugledna bonitetna kuća u svojoj analizi ističe da vladajući HDZ ima male šanse na predstojećim parlamentarnim izborima.

'Izbori bi se trebali održati u studenom, a koalicijskoj vladi i dalje pada potpora kao i popularnost HDZ-a i ministrice Kosor. Šanse za pobjedu HDZ-a i formiranje nove koalicijske vlade su male', piše u svom izvješću D & B. Naglašava da što će datum izbora biti bliži, tenzije će se povećavati kako između tako i unutar stranaka.

D & B ističe da je u studenom Hrvatska napravila još jedan korak pri priključivanju EU zatvorivši još tri poglavlja. EU je čak i pohvalila cjelokupni napredak Hrvatske. Ipak, smatra se da Hrvatska mora poraditi na borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, boljoj organizaciji sudova i administracije te zaštiti nacionalnih manjina. D&B očekuje da će se Hrvatska priključiti EU početkom 2012 godine.

Novo zaduživanje

Novi hrvatski proračun, isto je tako bio dio osvrta D&B-ovog ovomjesečnog izvještaja. U njemu se zaključuje kako je on zamišljen tako da troškovi budu jednaki onima u 2010 godini. Navodi se očekivani ekonomski rast od 1,5 posto ove godine te ukupni deficit od 4,3 posto BDP-a. Glavni dio biti će mirovine i plaće u javnom sektoru, a kako bi se pokrio manjak planira se zaduživanje od 20,6 milijardi kuna.

Iako vlada ne bi trebala imati problema sa posuđivanjem novca na tržištu kapitala, rast vanjskog i javnog duga te nedostatak plana fiskalne konsolidacije povećati će troškove posudbe tog novca i povećati averziju prema riziku investitora prouzročenu dužničkom krizom u eurozoni, stoji u izvješću D&B-a. Isto tako smatraju kako je proračun napravljen pod velikim utjecajem nadolazećih izbora.

Vlada se nije upustila u restriktivniju poreznu politiku i provođenje strukturalnih reformi koje bi poboljšale investicijsku klimu, zaključak je izvješća.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene