Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naftna polja u Siriji

Inina zlatna koka na prodaju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bogata Inina naftna i plinska polja u Siriji meta su ruskih investitora.

Prodaju jednog od glavnih izvora zarade domaće naftne komanije najveći dioničar, mađarski MOL, ipak je demantirao. Tvrde takvu odluku je nemoguće donijeti bez dogovora s Vladom Republike Hrvatske jer je riječ o strateškoj imovini Ine koja tvrtki na mjesec donosi i do 60 milijuna američkih dolara. U Vladi tvrde - prije bilo kakvih odluka potrebno je sjesti s Mađarima za stol i dogovoriti izmjene dioničarskog ugovora.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković CRNO ZLATO KAMEN SPOTICANJA Vučić i Brnabić bjesne: ''U čemu je problem?'' pita Plenković, a pohvalio se i da je Orbanu objasnio neke stvari Slika nije dostupna Slučaj Ina Linić: MOL ne može natjerati Inu da proda naftna polja u Siriji

'Ne može se dogoditi da članovi uprave Ine ne vode politiku u Ini jer tako predviđaju i trgovački zakoni, a s druge strane to je i vrlo jasan stav Vlade Republike Hrvatske i to su osnovni razlozi za promjenu ugovora', kaže ministar financija Slavko Linić.

'Sa stručnog stanovišta, akt prodaje je čista glupost, možda neko kratkoročno financijsko riješenje koje bi možda teoretski nekome trebalo, ali dugoročno ta polja u Siriji su jedan vrlo dobar projekt', kaže predsjednik Nadzornog odbora Ine Davor Štern.

Nije tajna da Mađarsku, koja je vlasnik MOL-a, trese financijska kriza no u mađarskoj naftnoj kompaniji prodaju demantiraju. 'Iako je tek 18. siječnja, ta vijest ističe kandidaturu za 'Lažnu vijest godine'...Osim toga svaka odluka o strateškoj imovini INE, kao što su projekti u Siriji, može se donijeti isključivo zajednički od strane dva najveća dioničara, MOL-a i Vlade RH', demantij je MOL-a.

Ministar gospodarstva Ragimir Čačić kaže da nije ništa čuo o tome. 'Takva odluka se bez glasa člana Nadzornog odbora INE ne može donijeti. Mislim da bi to bilo suludo, svatko tko s hrvatske strane takvo nešto napravi to je, ajde neću koristiti teške riječi, ali mislim da je to nešto užasno', reko je Ivan Šuker.

Na daljnju strategiju u Ini Vlada želi utjecati izmjenom dioničarskog ugovora. Naftni konzultant Jasminko Umičević tvrdi Vladu čeka težak posao. 'Da Hrvatsku kao drugog najvećeg dioničara dovede u situaciju da je ravnopravan partner MOL-u', kaže Umičević.

MOL, bez većinskog paketa dionica, ima upravljačka prava u INI. Zbog toga se sudi Ivi Sanaderu. Puštanje balona o prodaji sirijskih polja moglo bi biti i MOL-ovo zauzimanje startne pozicije u predstojećim pregovorima s Vladom.
 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene