Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvaranje tržišta

Indonezija s ulaganjima u Hrvatsku počinje s ovim gradom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osijek bi mogao postati logistički centar za ulaz indonezijske i azijske robe na tržište EU, a ako se ostvari ta vizija, otvaraju se mogućnosti za značajna ulaganja i otvaranje velikog broja radnih mjesta, istaknuto je na današnjem sastanku ministra gospodarstva Ivana Vrodljaka te osječkih gradskih i županijskih vlasti s indonezijskim ulagačima.

Ministar Ivan Vrdoljak izjavio je nakon sastanka kako ovakvi razgovori otvaraju mogućnost gospodarskog i političkog strateškog partnerstva s Indonezijom, jer Hrvatska, preko riječke luke i Osijeka, ima najbrži i za prijevoz roba najjeftiniji spoj Mediterana i Crnog mora.

'Željeli smo upoznati naše goste da najkraći i najjeftiniji put za dolazak na tržište jugoistočne i centralne Europe može biti kroz Rijeku, Osijek i izlazak na Dunav', poručio je.

Dodao je kako Hrvatska može ponuditi mogućnost gradnje rafinerija za preradu palminog ulja, jednog od glavnih indonezijskih izvoznih proizvoda, pomoći ulagačima u komuniciranju s Europskom komisijom i Europskim parlamentom te otvoriti hrvatskim tvrtkama logističke kanale za azijsko tržište.

Na novinarski upit o rokovima mogućih ulaganja u osječku Zračnu luku, Vrdoljak je kazao kako se do kraja godine očekuje završetak studije za natječajnu dokumentaciju, a u prvom kvartalu iduće godine i javni natječaj za ulazak strateškog partnera za tu zračnu luku. Dodao je da je o vrijednosti ukupnoga ulaganja još prerano govoriti.

Pročitajte i ovo Herbert Kickl, predsjednik Slobodarske stranke Imaju 30% podrške U Austriji bi krajnja desnica mogla pobijediti na europskim izborima Novi investitori u Osijeku - 5 zapošljavaju od inženjera do tehničara Stižu novi strani investitori u Osijek: "Ovo je naš prvi korak izvan Njemačke"

>> VIDEO Stigao indonezijski milijarder: Evo što želi raditi u Hrvatskoj!

Predsjednik Uprave tvrtke 'Global putra international' Sumadi Kusuma izvijestio je kako je s hrvatskom tvrtkom 'Orbico' potpisan sporazum o osnivanju 'joint-venture' kompanije. Dodao je da je zadaća njegove tvrtke, koja se bavi prijevozom i distribucijom roba, pronaći način kako Hrvatska može postati novi europski ulaz za indonezijske i azijske proizvode, ali i logistički centar za plasman hrvatskih proizvoda na indonezijsko i azijsko tržište.

Napomenuo je kako je Indonezija najveći svjetski proizvođač palminog ulja, koje se u Europskoj uniji koristi u proizvodnji biodizela, pa im je u Hrvatskoj potrebna snažna logistička infrastruktura, riječna, zračna i morska luka.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić kazao je kako se razgovaralo o mogućim ulaganjima u osječku riječnu i zračnu luku te industrijsku zonu 'Nemetin'. Naglasio je kako je na sastanku postignuta suglasnost da Hrvatska može biti dobar strateški partner, jer joj je zemljopisni položaj takav da može skratiti, a time i pojefiniti protok roba iz Azije prema Europi, i obrnuto.

'Na putu smo ozbiljnih razgovora o potpisivanju memoranduma o suradnji u kojem bi definirali početne korake', kazao je Vrkić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene