Obavijesti Video Pretražite Navigacija

INA ušla na tržište BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici INA-e i MOL-a te Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Energopetrola potpisali su u petak u Sarajevu konačni ugovor po kojemu hrvatsko-mađarski konzorcij preuzima većinski vlasnički udio u sarajevskoj naftnoj tvrtki i time dobiva u vlasništvo najrazvijeniju mrežu benzinskih crpki u BiH.

Ugovor o preuzimanju 67 posto vlasničkog udjela u sarajevskoj naftnoj tvrtki, nakon godinu i pol mukotropnih pregovora, u ime INE je potpisao predsjednik njezine uprave Tomislav Dragičević, u ime mađarskog MOL-a predsjednik uprave Zsolt Hernadi, u ime federalne vlade premijer Ahmet Hadžipaštić te u ime Energopetrola njegov direktor Namik Bušatlić.

Pročitajte i ovo Ina: Ilustracija - 2 VEČER UOČI SASTANKA Objavljeni važni dokumenti o ugovorima Hrvatske i MOL-a: Sastaje se Savjet za Inu Slika nije dostupna Nakon megaafere Član Uprave Ine dao ostavku: Bio je direktor korporativnih usluga, kasnije prešao u MOL grupu

Potpisivanju je, u ulozi predsjednika Nadzornog odbora INA-e, bio nazočan i hrvatski ministar financija Ivan Šuker.

Kupnja Energopetrola INU i MOL stajat će ukupno oko 112,5 milijuna eura, pri čemu će za preuzimanje većinskog državnog udjela i pokrivanje dospjelih dugovanja Energopetrola biti isplaćeno oko 37,5 milijuna eura, dok će za osuvremenjivanje te tvrtke u naredne tri godine biti utrošeno dodatnih 75 milijuna eura.

Vlada Federacije zadržat će 22 posto dionica sarajevske naftne tvrtke, a mali dioničari 11 posto, no oni također imaju obvezu investirati u razvitak Energopetrola zajedno s INA-om i MOL-om.

Predsjednik INA-ine uprave izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je ugovor napokon potpisan obećavši kako će njegova provedba donijeti i boljitak svim građanima BiH, jer će osigurati bolju i kvalitetniju opskrbu te zemlje gorivom.

Dragičević je također istaknuo kako su hrvatski i mađarski pregovarači bili suočeni s brojnim izazovima tijekom pregovora vođenih s federalnom vladom, uključujući tu i mogućnost odustajanja.

- Siguran sam da ovako teške pregovore do sada nismo imali, kazao je Dragičević dodavši kako su bosanskohercegovačkoj strani dani brojni ustupci, uključujući izdvajanje naftnih terminala iz sastava Energopetrola.

On je najavio kako će INA i MOL sve preuzete obveze izvršiti na vrijeme te sukladno odredbama ugovora.

Predsjednik Uprave MOL-a Hernadi kazao je kako je kupnja Energopetrola možda najvažniji korak ka modernizaciji cjelokupne naftne industrije u BiH.

- U ime konzorcija i MOL-a mogu kazati kako ćemo od Energopetrola napraviti regionalnog naftnog giganta, najavio je Hernadi.

Direktor Energopetrola Bušatlić kazao je kako je potpisivanje ugovora s INA-om i MOL-om spas za ovu tvrtku i njenih 1059 zaposlenika.

Federalni premijer Hadžipašić također je izrazio zadovoljstvo konačnim potpisivanjem ugovora te je pozvao hrvatsko-mađarski konzorecij da što prije uplati početni iznos predviđen ugovorom, kao i da do kraja ove godine osigura početak procesa modernizacije Energopetrolovih benzinskih crpki.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene