Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ina: Potpisan ugovor za zajam od milijarde dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Industrija nafte INA potpisala je jučer ugovor o obnovljivom konzorcijskom zajmu od jedne milijarde američkih dolara, priopćeno je iz Ine. To je najveći konzorcijski zajam u Hrvatskoj ikad.

Zajam će imati rok dospijeća od pet godina uz opcionalna dva jednogodišnja produljenja (5+1+1).

Pročitajte i ovo Provjereno: Šljunak - 7 Krađa trajala mjesecima Neki su odvozili po malo, neki utovarivali bagerima... sve dok nije nestalo dvije trećine brda: "To je sve na otvorenom" Radovi na odmorištu Zagreb - 2 Radovi na A3 VIDEO/FOTO Ogromno gradilište kraj Zagreba: Novi kompleks niče na mjestu poznatog odmorišta, doznajemo što će se sve izgraditi

Sredstva će se koristiti za refinanciranje postojećih kredita i za opće namjene, najvećim dijelom za modernizaciju rafinerija, kaže se u priopćenju.

Vodeći nominirani aranžeri zajma su Bank of Tokyo-Mitsubishi Ufj ltd., Bayerische Landesbank, BNP Paribas, Citibank, N.A., Privredna banka Zagreb i Société Générale Corporate and Investment banking.

Ina je krajem veljače izvijestila da je ovlastila konzorcij banaka da ugovore i osiguraju obnovljivi zajam u iznosu od jedne milijarde američkih dolara.

U obavijesti koju je tada prenijela Zagrebačka burza, navodi se da je Ina grupa jedna od najvećih vertikalno integriranih naftnih korporacija u jugoistočnoj Europi te da je u 51 postotnom državnom vlasništvu, dok strateški partner, mađarski MOL, drži 25 posto vlasništva.

Podsjeća se i da je u studenom prošle godine javnom ponudom 17 posto redovnih dionica Ine uvršteno u ponudu Zagrebačke i Londonske burze.

Osnovne djelatnosti Ine su istraživanje i proizvodnja nafte i plina, rafinerijska prerada te veleprodaja i maloprodaja putem lanca benzinskih postaja.

Ina je jedina u Hrvatskoj nadležna za proizvodnju, skladištenje i dobavu plina, a otprilike 41 posto ukupnih potreba pokriva uvozom plina iz Rusije, navodi se u tadašnjoj obavijesti Ine.

Prema podacima iz poslovnog izvješća koje je Ina dostavila Zagrebačkoj burzi, neto dobit Ina grupe za 2006. godinu otprilike je na razini 2005. godine, odnosno u 2006. neto dobit je iznosila 883 milijuna kuna ili 151 milijun dolara, te je u kunama dva milijuna kuna manja nego li godinu prije, ali je iskazano u dolarima dva milijuna dolara veća.

Zarada po dionici za prošlu godinu iznosi 88,3 kune, dok je 2005. godine iznosila 88,5 kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene