Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rast potrošnje i ograničena ponuda

IEA: Kina kriva za rast cijene nafte

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoke cijene nafte su ovdje da bi ostale i one su uzrokovane rastom potražnje i ograničenom novom ponudom, a ne potezima špekulanata s Wall Streeta, izjavio je Fatih Birol, glavni ekonomist Međunarodne agencije za energiju.

'Špekulanti samo reagiraju na ono što se događa na tržištima. Ne vidimo dovoljno nafte na tržištu. Glavni pokretač je ponuda i potražnja', rekao je Birol u intervjuu za ekonomski web portal CNNMoney.

Birol je precizirao da rast potražnje za naftom u svijetu premašuje porast novih zaliha za jedan milijun barela dnevno po godini. Mnogo te nove potražnje dolazi iz Kine. S dodatnih 800.000 vozila na svojim cestama svake godine, Kina je odgovorna za pola svjetskog rasta potražnje za naftom, rekao je Birol, navodeći kao primjer da je rast potrošnje nafte u Kini jednak svoj novoj proizvodnji koja se očekuje iz Iraka u idućih nekoliko godina. Osim toga, zemlje koje izvoze naftu ne ulažu dovoljno u novu proizvodnju, a zemlje koje troše puno nafte ne čine dovoljno da smanje potrošnju, dodao je.

Pročitajte i ovo Mladi luk Sve skuplja Koliko će koštati ovogodišnja uskrsna košarica? "Kad preračunam u kune, to je puno. Ali tko voli, nek' izvoli" Slika nije dostupna Intervencija Vlade Nemojte se iznenaditi: Pogledajte koje će vas cijene danas dočekati na benzinskim pumpama

Visoke cijene su tu da ostanu

'Moramo naučiti živjeti s tim višim cijenama. One su ovdje dugoročno', rekao je Birol, odbivši prognozirati koliko visoko mogu ići cijene nafte.

Međunarodna agencija za energiju predstavlja zemlje potrošače nafte, poput Sjedinjenih Država, europskih zemalja i Japana. Osnovana je nakon arapskog naftnog embarga u ranim 1970-im godinama i odgovorna je za razmjenu strateških zaliha nafte između razvijenih zemalja u vrijeme krize. Također provodi opsežna istraživanja na svjetskim tržištima nafte.



Drugi analitičari kažu da će dosta nove proizvodnje iz mjesta poput Iraka i obale Brazila, u kombinaciji s tromim svjetskim ekonomskim rastom, stvoriti zasićenost naftom barem u idućih nekoliko godina. Oni za visoke cijene najviše krive Wall Street, a ne ogromnu potražnju ili nabijanje cijena tvrtki kao što su Exxon Mobil, BP, Chevron i Royal Dutch Shell.

Birol smatra da se Sjedinjene Države dugoročno trebaju usredotočiti na povećanje vlastite proizvodnje nafte i ograničavanje potrošnje, kroz više standarde učinkovitosti potrošnje goriva i bolje poticaje za električne automobile. Istaknuo je da ograničavanje potrošnje u Sjedinjenim Državama, koje troše 25 posto svjetske proizvodnje nafte, može donijeti najveće promjene, te da će 90 posto svjetskog rasta u budućoj proizvodnji nafte doći iz Sjeverne Afrike i s Bliskog istoka.

Nafta će biti sve skuplja, ako je zemlje poput SAD-a i Kine ne budu trošile manje, zaključio je glavni ekonomist Međunarodne agencije za energiju.

Cijena sirove nafte WTI na burzi u New Yorku jučer je rasla za 0.09 posto na 112.86 dolara za barel, a na londonskoj burzi je cijena sirove nafte tipa brent pala za 0.09 posto na 125.02 dolara za barel.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene