Obavijesti Video Pretražite Navigacija

IAE preporučuje: Do 2050. polovica struje iz obnovljivih izvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do 2050. godine gotovo 50 posto električne energije u svijetu trebali bi proizvoditi obnovljivi izvori energije čime bi se prepolovila emisija stakleničkog plina CO2 i smanjio njegov poguban utjecaj na klimu, navodi u ponedjeljak Međunarodna agencija za energiju (IAE).

U studiji predstavljenoj u ponedjeljak u Berlinu, IAE navodi da će za ispunjenje tih ambicioznih ciljeva trebati preuzeti dosad neviđene političke obveze te ih učinkovito provesti u djelo.

Pročitajte i ovo Ilustracija JAKO OPREZNI Trgovački lanci skraćuju radno vrijeme i gase svjetla: Pripremaju se veliki rezovi radi štednje energije Slika nije dostupna Iako je SAD najavio sankcije Iran: Sporazum o nuklearnom gorivu još uvijek na stolu

U tu svrhu do 2050. godine trebalo bi investirati oko 45.000 milijardi dolara ulaganja u obnovljive energije, navodi se u studiji.

"Samo ograničen broj zemalja primijenio je djelotvornu politiku za obnovljive energije", rekao je u ponedjeljak u Berlinu izvršni direktor IAE-e Nobuo Tanaka predstavljajući studiju naslovljenu "Primjena obnovljive energije: načela za učinkovitu politiku". 

>> Bicikl kojeg pokreće sunčeva svjetlost

>> Video: Solarni automobil vozi 60km/h

U studiji je IAE prvi put iznijela komparativnu analizu učinaka po državama u kojima je provedeno promicanje obnovljivih izvora.

Studija obuhvaća 35 zemalja, sve države članice Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) te nove gospodarske sile, članice BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika).

Autori su analizirali tri bitna sektora: proizvodnju električne energije, grijanje i promet, te pokazali da su neke od članica OECD-a ostvarile znatan napredak, ali ipak nedovoljan.

"Vlade moraju učiniti više" na globalnoj razini kako bi razvijene zemlje i nove gospodarske sile hitno krenule prema razvoju "čiste i sigurne energetske budućnosti", rekao je Tanaka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene