Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I Popijač ima kredit u francima

'Država neće odustati od ultimatuma bankama!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve nade oko smanjivanja tečaja švicarskog franka padaju u vodu. Prema srednjem tečaju HNB-a sutra će biti 7 kuna i 4 lipe. Ministar gospodarstva poručuje bankama da država neće odustati od svojih zahtjeva.

Rekordni tečaj franka posljedica je stanja na svjetskim financijskim tržištima, a nakon jučerašnjeg snažnog pada burzovnih indeksa, danas je situacija kaotična. Dok iz dana u dan prati kako mu rate kredita rastu i rastu, Elvir Rakipović doslovno pada u očaj. Uz švicarski se franak kupnjom kuće, koja je sada pod hipotekom vezao prije 5 godina. 'Prva rata nam je bila 4.800 kuna, a na sutrašnji dan iznosit će 7.854 kune', očajan je Elvir.

Pročitajte i ovo Sandra Žiga iz Udruge Franak (Foto: Dnevnik.hr) Ne odustaju ni banke Građani pripremaju privatne tužbe zbog švicarskog franka Slika nije dostupna Obvezujuća za sudove u RH Donesena "povijesna presuda" za sve dužnike u švicarskim francima: Znači li konačnu pobjedu za sve?

Voda im je došla do grla i dok brojke izmiču kontroli kreditno je ropstvo, kaže, preblaga riječ za ono što proživljavaju. 'Jednostavno ne znam kako se osjećam, ne osjećam se baš normalno. Banka pošalje uplatnice i mi moramo platiti. U kućnom budžetu se štedi da bi mjesečno sa strane stavili 300 ili 500 kuna', prepričava.

Premda su svojim zahtjevom za spuštanjem tečaja franka zaratili s najvećim bankama, ministrica financija Martina Dalić, više od toga o pregovorima ne otkriva i poručuje kako je o toj temi rekla sve na prošloj sjednici. Kolegici iz Vlade prepušta glavnu riječ, no ministar gospodarstva, Đuro Popijač, je odlučan. I sam se, priznaje, zadužio u švicarskoj valuti zbog kupnje industrijske hale. U izlaz iz nimalo ugodne situacije ne sumnja i kaže da država neće odustati od postavljenog ultimatuma. 'Banke nikada do sada nisu bile suočene s tako snažnim i odlučnim zahtjevom države. I država tu sasvim sigurno neće popustiti. Ima zaista puno tehničkih i zahtjevnih intervencija koje će se morati napraviti, to traži neko vrijeme, ali i da će oni prihvatiti biti dio tog rješenja, a ne problema', rekao je Popijač.

I sudska vještakinja za financije i dugogodišnja bankarica ne misli da će ići glatko. Ne zagovara brzopotezne odgovore, ali ni mogućnost da Vlada uvede nove poreza koji, doduše, još nisu definirani. 'Zaista si moraju dato vremena, toliko da se mogu napraviti razni izračuni kojima će se vidjeti do kolikih rizika koja strana može ići. Očekivati to u kratkom roku je neobjektivno', smatra sudska vještakinja za bankarstvo i financije Marija Dujković.

Upravo tako i tumači i tajanstvenost jučerašnjeg sastanka u prostorijama Hrvatske udruge banaka i tek se neslužbeno moglo čuti da bankari na fiksni tečaj ne pristaju. U HNB-ovom pisanom nam odgovoru kažu kako pozorno prate razgovore između Vlade i predstavnika poslovnih banaka. Tek ako oni ne rezultiraju konkretnim modelom rješavanja o svemu će se očitovati i sukladno svojim ovlastima uključiti u problem. S 5,10 kn od prošle godine samo do sutra kada vrijedi po srednjem tečaju HNB-a, švicarac je narastao na čak 7,04 kuna.

Iz oporbenog HNS-a do tada poručuju kako je reobračun kredita u euro građanima pametan potez. Pomoć građanima nude i iz danas registrirane Udruge Franak. Traže hitne mjere, ali i da se banke odreknu ekstra profita.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene