Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S 25% na 10%

HSS počeo skupljati potpise građana za smanjenje PDV-a na hranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska seljačka stranka (HSS) jutros je krenula s akcijom prikupljanja potpisa potpore građana za smanjenje PDV-a na hranu sa 25 posto na 10 posto.

Potpise HSS prikuplja u gradovima i selima u cijeloj Hrvatskoj, a akciju je oko 10 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu počeo predsjednik HSS-a Branko Hrg.

"Mislim da je ova akcija potrebna Hrvatskoj, ona je jedna mirna akcija, znači bez ikakvih revolucionarnih poteza. Jednostavno želimo ispitati javno mnijenje i ukazati Vladi RH da mora početi brinuti o građanima a ne samo o punjenju državnog proračuna", izjavio je novinarima Branko Hrg.

Kazao je kako HSS prikuplja potpise potpore građana za smanjenje PDV-a na hranu na 10 posto u više od 200 gradova i sela, te da su njihovi aktivisti na terenu, a ići će i u obilaske kuća kako bi ljudima približili HSS-ove zahtjeve.

Pročitajte i ovo Red za pučku kuhinju Pomoć najpotrebnijima Dugački red ispred pučke kuhinje: "To je slika našeg svijeta" Slika nije dostupna Spremaju peticiju HSS traži smanjenje PDV-a na hranu: Hrvati ne smiju biti gladni!

>> Hrvatska uvodi carine na izvoz pšenice, kukuruza i soje!

Nakon što je na štandu HSS-a, postavljenom na Jelačićevu trgu, Hrg potpisao Zahtjev, aktivirao je i mogućnost njegova potpisivanja preko interneta, na HSS-ovoj web stranici i na stranačkom Facebook profilu.

Izračunali smo jednu našu košaricu na bazi sindikalnih košarica i došli do podataka da četveročlana obitelj troši oko 2.800 kuna na hranu mjesečno. Po našim najskromnijim, najminimalnijim izračunima sada bi uštede bile negdje oko 250 do 300 kuna, kazao je Hrg. A, dodao je, nemojmo smetnuti s uma da ulaskom u Europsku uniju nema nulte stope PDV-a ni na jedan proizvod, tako da će i kruh i mlijeko imati stopu PDV-a pa će taj efekt biti još i veći.

Na pitanje novinara očekuje li da će akcija imati rezultat Hrg je odgovorio da će akcija imati rezultata ako se Vlada opet ne ogluši o zahtjeve ljudi. A ako Vlada ne prihvati smanjenje PDV-a na hranu to će biti jedna od glavnih HSS-ovih strateških odrednica za budući stranački program, objasnio je.

HSS-ova akcija prikupljanja potpisa trajat će 15-tak dana a nakon toga pozvat će na dogovor sindikate kako bi svi zajedno Vladi uputili službeni zahtjev za smanjenje PDV-a na hranu s 25 posto na 10 posto. Predsjednik HSS-a rekao je i kako su dobili usmene potpore određenih vođa sindikata da će poduprijeti akciju jer ona nije postavljena kao referendumsko pitanje, kao politički zahtjev. (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene