Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatskoj odmrznuta sredstva iz programa PHARE i IPA

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je napravila veliki napredak u jačanju svojih administrativnih kapaciteta radi boljeg upravljanja sredstvima pretpristupne pomoći te je stoga Europska komisija odlučila ukinuti dvije zaštitne mjere kojima je suspendirana ovjera ugovora za program PHARE 2006. i za pet milijuna eura smanjen iznos iz programa IPA, izjavio je u petak u Bruxellesu glasnogovornik Europske komisije John Clancy.

"Hrvatska je napravila veliki napredak u jačanju svojih administrativnih kapaciteta radi boljeg upravljanja pretpristupnom pomoći EU-a. U svjetlu toga, Komisija je ukinula dvije zaštitne mjere, koje je uvela u prosincu: suspenziju ovjere ugovora iz programa PHARE 2006. i privremeno smanjenje za pet milijuna eura iz programa IPA za 2008. godinu", rekao je Clancy, dodajući da je odluka o tome potpisana u četvrtak navečer.

Pročitajte i ovo Ilustracija nova službena valuta ANKETA Za dva tjedna prestaje iskazivanje cijena u kunama i eurima: Treba li se produljiti? Zamjena do kraja godine - 1 zamjena na 2000 lokacija Euri su u novčaniku, ali što je s kunama koje još nismo zamijenili? Kod građana ih je još uvijek 4,66 milijardi

Prema Delegaciji Europske komisije u Hrvatskoj, radi se o ugovorima u vrijednosti od 80 milijuna eura iz programa PHARE za 2006. koji će sada moći biti potpisani.

Clancy također ističe da se i "Hrvatska slaže da još ima posla na uklanjanju preostalih slabosti u provedbi decentraliziranog sustava upravljanja pristupnom pomoći i da je s Komisijom dogovorila daljnje mjere na poboljšanju upravljanja pristupnom pomoći".

Poboljšanje upravljanja pretpristupnom pomoći jedan je od uvjeta koje je Komisija postavila Hrvatskoj da bi mogla završiti pregovore do jeseni 2009. godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene