Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pretpristupni fondovi EU

Otkrivamo kako do novca EU fondova: S dobrom idejom možete i do posla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U posljednjih 15 godina Hrvatska je na raspolaganju imala vrtoglavih milijardu i 300 milijuna Eura.

Istražili smo - koliko smo od tog novca uspjeli povući i postići konkretne rezultate. Zahvaljujući projektu koji je financirala EU Nataša Pavlović Radović je pronašla posao nakon više od 10 godina nezaposlenosti. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jedna uložena kuna vraća 60 kuna Lov na besplatan novac Slika nije dostupna Spori vlakovi Modernizacija željeznica novcem iz fondova EU!

'Preko udruge Korak uključila sam se u projekt volontiranja. Dobila sam priliku volontirati u jednom knjigovodstvenom servisu, a poslodavac je bio zadovoljan i odlučio mi je pružiti priliku', kazala je Nataša.

Ženska grupa Korak iz Karlovca dobila je novac iz EU fondova za projekt koji se pokazao iznimno uspješnim.

'Stupili smo u kontakt s poslodavcima da bi spojili buduće zaposlenice i poslodavce i od njih 34 koje su prošle te individualne i grupne radove 13 žena je dobilo posao', kazala je Mirjana Duduković iz udruge Korak.

Preko predpristupnih fondova samo za poticanje zapošljavanja žena i mladih osigurano je oko 3 milijuna eura.

'Oko 25.000 osoba prošlo je na neki način aktivnosti naših projekata. Kada uzmete tu vrlo veliku brojku i kada bismo samo povećanjem njihove zapošljivosti uspjeli smanjiti opću nezaposlenost to bi bila sjajna brojka', kazao je Katarina Ivanković Knežević iz Ministarstva gospodarstva.

Kad je riječ o postotku iskorištenosti novca koji nam je bio na raspolaganju, glavna osoba za financije kad je riječ o fondovima, tvrdi da smo jako dobri.

'Što se tiče iskorištenosti, prva generacija programa od obnove - CARDS, PHARE, ISPA I SAPARD su iskorišteni najvećim dijelom i postoci su iznad 88 posto', kaže Ivana Maletić iz Ministarstva financija.

Izgradnja vodovoda, projekti održivog razvoja, eko poljoprivreda, zapošljavanje... Programi idu dalje, a novca ima. Samo se treba informirati i napisati kvalitetan projekt.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene