Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve dalje od europskog prosjeka

Hrvatska PDV povećava, a članice EU ga smanjuju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S novom stopom PDV-a Hrvatska je u samom vrhu najskupljih europskih zemalja. Jače su samo najrazvijenije skandinavske zemlje.

Pročitajte i ovo Mljekari traže niže poreze - 2 Skuplji proizvodi Cijene rastu, a domaća proizvodnja iz godine u godinu - pada: "Krave smo lani prodali u Hercegovinu" Hrvoje Krešić Rebalans proračuna Kome je inflacija majka, a kome maćeha: Državna blagajna puna, građanima cijene nikad veće

I dok je slovenski premijer Borut Pahor prihvatio smanjenje poreza za obrtnike s 20 na 8,5 posto, predsjednik Mesić potvrdio je kako je hrvatski harač poslao na ocjenu ustavnosti. Brašno, šećer, tjestenina, mlijeko, sol, začini. U većini trgovačkih centara cijene još nisu skočile. Jedan posto poslodavci su za sad otkinuli iz vlastitih prihoda. No, kad tad čeka nas poskupljenje. A s njim i ne baš dobre vijesti.

'Povećanje PDV-a smanjuje definitivno potrošnju jer šalje negativni puls potrošačima, koji jednostavno što zbog veće cijene realno, a što zbog toga što očekuju veće cijene, odustaju od mnogih kupnji', rekao nam je Mario Švigir, ekonomski analitičar. Susjedi Slovenci pobrinuli su se da im se to ne dogodi. Premijer Pahor porez za obrtnike s 20 spušta na 8,5 posto. A to znači jeftinije frizure, knjige, kućni popravci, odjeća, obuća i štošta drugo. 'U usporedbi sa zemljama članicama Europske unije, Hrvatska na neki način ima veći dio punjenja kroz PDV odnosno kroz te potrošne poreze', dodao je Švigir.

Europski prosjek PDV-a je 19,5 posto

Prema podacima iz 2002-e, prosječni porez u zemljama Europske unije je 19,47 posto. Najviši je u Danskoj i Švedskoj - 25. Slijedi ih Finska s 22. Na trećem mjestu su Belgija i Irska s 21. 20 imaju Austrija i Italija. 19,6 Francuska, 19 Nizozemska, a 1 posto niže Grčka. Među zemljama s najnižim stopom su Velika Britanija 17, 5, Portugal 17. Španjolska i Njemačka 16, te Luksemburg s 15. Novi hrvatski porez, onaj na plaće predsjednik Mesić poslao je na ocjenu ustavnosti. 'Ja polazim od toga da se ponovo radi o tome da se ugrožava ustavna osnova koja kaže da je Hrvatska i socijalna država, a u socijalnoj državi stečena prava se ne bi smjela dirati' kazao je danas Mesić.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec na to je ustvrdio kako je to pravo predsjednika države, no da ipak valja pričekati odluku Ustavnog suda. 'Imamo vjere u kompetencije ustavnih sudaca i nakon presude, znat ćemo na čemu smo', zaključio je Polančec. Vladi očito gori pod petama. S rupom u blagajni od svog nauma ne odustaju. No, zbog PDV-a, harača na plaće, ukinutih besplatnih udžbenika, skupljih usluga mobilnih operatera, širenja parkirnih zona te poskupljenja kredita, bit će to, jesen kratkih rukava.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene