Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska: Nepodmirene obveze 12,6 milijardi kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nepodmirene naloge za plaćanje, u ukupnom iznosu od 12,56 milijardi kuna, u Hrvatskoj je u ožujku ove godine imalo 22.938 pravnih osoba sa ukupno 28.397 zaposlenih.

To je blago povećanje iznosa u odnosu na mjesec prije, za 40 milijuna kuna, a rast insolventnih pravnih osoba kao i nepodmirenih naloga, nastavlja se i u prvom kvartalu ove godine, pokazuju podaci Financijske agencije (FINA).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Naplata duga Građane iznenadile opomene pred ovrhu: "Nikad prije nisam dobio zaseban račun…" Slika nije dostupna Dug 510 milijuna viši nego u svibnju Sumorni podaci: U lipnju blokirani računi gotovo 230.000 građana

Tako je u ožujku ove godine broj insolventnih pravnih osoba bio veći za 9,4 posto ili za njih 1.966 u odnosu na ožujak prošle godine, dok je ukupni iznos nepodmirenih naloga povećan za 12 posto ili za 1,35 milijarde kuna, sa 11,21 milijardi kuna u ožujku prošle na 12,56 milijardi kuna u istom mjesecu ove godine.

Rast nepodmirenih naloga generiran je uglavnom nalozima na osnovi neplaćenih poreza koji čine 35,1 posto ukupno nepodmirenih obveza. Prema strukturi trajanja blokade najveći udio i nadalje imaju obveze koje su nepodmirene više od 360 dana i na njih se odnosi 88,2 posto nepodmirenih naloga, navode analitičari Hrvatske gospodarske komore u najnovijim "Gospodarskim kretanjima".

Istodobno je na godišnjoj razini zabilježeno smanjenje broj zaposlenih u nelikvidnim pravnim osobama i u odnosu na ožujak prošle godine broj zaposlenih u nelikvidnim pravnim osobama manji je 6.350 osoba.

Po podacima FINA-e, prema vremenskom trajanju blokada dominiraju one u trajanju dužem od godinu dana, više od polovine odnosi se na pravne osobe bez zaposlenih radnika, a po osnovi nastanka pretežu one temeljene na sudskim rješenjima.

Distribucija blokada prema broju zaposlenih radnika kod nelikvidnih pravnih osoba pokazuje da se, u pravilu, više od 50 posto iznosa nepodmirenih dospjelih obveza odnosi na nelikvidne pravne osobe bez zaposlenih, koje opet brojčano čine više od dvije trećine svih blokiranih.

Pretpostavlja se, navode iz FINA-e, da je riječ o neaktivnim poslovnim subjektima čije se nepodmirene obveze odnose na poslovanje iz proteklih razdoblja.

Tako je krajem ožujka 2007. godine bez zaposlenih bilo 71,6 posto blokiranih pravnih osoba, koje su imale udjel od 58,1 posto u iznosu nepodmirenih obveza.

Najveći dio nepodmirenih obveza i nadalje se odnosi na trgovinu (udio od 45,7 posto), prerađivačku industriju (19,3 posto) te na građevinarstvo (9,8 posto). Ostale djelatnosti pojedinačno imaju nepodmirene obveze manje od 8 posto, odnosno manje od 910 milijuna kuna.

Prema teritorijalnoj podjeli najveća vrijednost nepodmirenih obveza pravnih osoba odnosi se na Grad Zagreb s iznosom nepodmirenih naloga krajem ožujka od 5,5 milijardi kuna (44 posto ukupno nepodmirenih naloga za plaćanje). Slijede Splitsko-dalmatinska županija (7,7 posto), Primorsko-goranska (6,3 posto), Osječko-baranjska (6,1 posto), Zagrebačka (5,3 posto) i dr.

Kao kod pravnih slični su trendovi prisutni i kod fizičkih osoba odnosno obrtnika čije poslovanje karakterizira višegodišnji trend rasta broja insolventnih subjekata, nepodmirenih obveza i zaposlenih radnika.

Tako je krajem ožujka ove godine blokirane žiro račune imalo oko 39.400 fizičkih osoba koje zapošljavaju oko 17.800 radnika, a nepodmireni nalozi iznosili su 4,63 milijarde kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene