Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo izvješće DZS-a

Hrvatska je sve zaduženija, no smanjujemo proračunski deficit

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je sve više dužna, no dok dug raste, stanje s proračunskim manjkom ipak se pomiče prema boljem, iako još nije blizu pozitivne nule.

U 2012. godini, deficit konsolidirane opće države iznosio je 16,35 milijardi kuna ili 5,0 posto BDP-a, a konsolidirani dug na kraju godine iznosio je 183,27 milijarde kuna ili 55,5 posto BDP-a. Prema projekcijama Ministarstva financija, proračunski saldo državnog proračuna u 2013. iznosit će 12,24 milijardi kuna ili 3,6 posto BDP-a, a konsolidirani dug opće države na kraju godine 190,39 milijardi kuna ili 56,6 posto BDP-a, objavio je Državni zavod za statistiku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dome, slatki dome Htjeli biste kupiti novi stan? Sjednite i pogledajte ove podatke Andrej Plenković OBUKA UKRAJINSKIH VOJNIKA Plenković: ''Milanović lupeta, on i njegovi oporbeni jataci su očajni, ne znaju kako reći ne''

>> Pogledajte koliki je MINUS DRŽAVE! Iznenađeni?

Fiskalni nadzor Europske komisije nad zemljama članicama temelji se na Izvještaju o prekomjernome proračunskome manjku i dugu opće države. Ugovorom iz Maastrichta uspostavljena su dva glavna kriterija fiskalnog nadzora: da udio proračunskog manjka (deficita) opće države zemlje članice ne smije biti veći od 3 posto BDP-a, a konsolidirani dug opće države ne smije biti veći od 60 posto BDP-a.

Dakle, ako uzmemo netom navedene projekcije u obzir, po jednom kriteriju bit ćemo u nedozvoljenoj zoni (proračunski saldo), a po drugom tek nešto ispod kritične točke (konsolidirani dug).

Ipak, ako usporedimo udjele proračunskog manjka u državu, u ukupnom BDP-u, unazad četiri godine, onda projekcija ipak pokazuje nekakav pomak, iako će on i dalje biti negativan. 2009. on je iznosio 5,3 posto ukupnog BDP-a, 2010. popeo se na 6,4 posto, 2011. dosegao i 7,8 posto, da bi prošle godine pao na 5 posto ukupnog BDP-a.

Drugačiju sliku, međutim nudi stanje konsolidiranog duga države za isto razdoblje pa se on popeo s 36,6 posto ukupnog BDP-a u 2009. na 55,5 u 2012. godini, a prema najnovijoj projekciji, ove godine bi trebao narasti i do 56,6 posto.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene