Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promocija

Hrvatska 'izvrsna' vina na američkom tržištu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najutjecajniji američki stručni magazin 'Wine Entousiast' prvi put, zahvaljujući aktivnostima Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske turističke zajednice i Cliff Ramesa, cijenjenog američkog sommeliera koji se bavi afirmacijom hrvatskih vina u SAD-u, radi reportažu o vino i gastro ponudi Hrvatske.

Izvijestila je to Služba za odnose s javnošću Hrvatske gospodarske komore (HGK). Mike DeSimon i Jeff Jenssen, američki eno-gastro novinari koji djeluju pod zajedničkim nazivom 'Wine Guys' završili su sedmodnevni posjet najboljim hrvatskim vinarijama i restoranima diljem Hrvatske, na čelu s vodičem Sašom Špiranecom, autorom vinskog vodiča Hrvatske.

Pročitajte i ovo Objava Hrvatske turističke zajednice Pobrisali objavu HTZ objasnio kako su pomiješali Rovinj i Korčulu: Kažu bila je to nenamjerna pogreška Slika nije dostupna Orešković: trebamo biti ponosni na kvalitetu hrvatskih proizvoda

'Na temelju prethodnih saznanja očekivali smo lijepu zemlju, vrlo dobru kuhinju i jednako dobra vina, no ono što smo kušali bilo je mnogo više od toga, bilo je izvrsno. Vaša su najbolja vina izvanredne kvalitete, a umjesto dobre ali pretežito rustikalne kuhinje koju smo očekivali, dočekala nas je visoka kuhinja u kojoj je namirnica orginalna, kvalitetna i pripremljena po najvišim svjetskim standardima', izjavili su američki eno-gastro novinari Mike DeSimon i Jeff Jenssen.

Višemjesečni napori

Posjet novinara 'Wine Entousiast' rezultat je višemjesečnih napora da se u Hrvatsku dovede jedan od najvažnijih američkih vinskih časopisa kako bi se hrvatskim vinima u SAD-u olakšao put do američkog potrošača, navode u HGK-u. Američki ljubitelji vina i vinski profesionalci se pri izboru vina rukovode preporukama u stručnim časopisima ili vodičima.

'Wine Enthusiast' je trenutno najutjecajniji stručni magazin u svojoj branši u sjevernoj Americi i jedan od najutjecajnijih na svijetu. Po objavi u časopisu 'Wine Entousiast' reportaža će biti objavljena i na vinskom internet portalu 'Wine Guys' http://www.worldwineguys.com/Published.html , ističe Služba za odnose s javnošću Hrvatske gospodarske komore.

 

Obišli vinarije

Novinari Mike DeSimon i Jeff Jenssen su tijekom svog boravka u Hrvatskoj obišli većinu vinarija koje već izvoze u SAD, te ključne gastronomske destinacije Zagreba, Istre i Dalmacije.

U obilasku vinarija ili na specijaliziranim kušanjima posjetili su vinarije; Agrokor Vina, Krauthaker, Zdjelarević, Matošević, Coronica, Trapan, Kozlović, Clai, Bibich, Zlatan Otok, Toreta, Krajančić, P.Z. Čara, Bura, Korta Katarina, Skaramuča, MIličić, Saints Hills, Karaman, Dubrovački Podrumi i Crvik.

Osim vinarija, u svrhu preporuke američkim turistima, obišli su i ocjenili neke od najboljih restorana; Aperitiv u Zagrebu, San Rocco u Brtonigli, Le Mandrać u Voloskom, Cantinetu u Skradinu, Noštromo u Splitu, Lešić Dimitri na Korčuli, Kapetanovu Kuću na Pelješcu, Nautiku u Dubrovniku, te Galiju u Cavtatu, navodi se u priopćenju.

>> U konkurenciji tisuću vina, hrvatska osvojila najprestižnija odličja Dekantera

Mike DeSimon i Jeff Jensen članovi su žirija za ocjenjivanje jela pri French Culinary Institute u New Yorku, jedni od koautora knjige 'The Ultimate Wine Companion' , te autori brojnih članaka u magazinima 'Wine Enthusiast' i 'Wine Spectator'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene