Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri četvrtine nema ni za osnove

Na što Hrvati najviše troše?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Smanjuju se ostvareni prihodi hrvatskih kućanstava, rastu udjeli hrane, pića i režija u ukupnim prihodima, a tri četvrtine hrvatskih građana nema dovoljne prihode za podmirenje osnovnih životnih potreba, pokazuje istraživanje Gfk.

Istraživanje o prihodima i troškovima hrvatskih kućanstava, koje je provela agencija Gfk, pokazalo je kako su Hrvati doista pravi ekonomski čarobnjaci - 76 posto kućanstava nemaju dovoljno raspoloživih sredstava i njihova bi potrebna primanja trebala biti čak 73 posto veća od sadašnjih !

Pročitajte i ovo Rast cijene najma stanova, ilustracija - 3 skup studentski život Dnevnik Nove TV istražio kakve su cijene najma stanova, ponegdje su nadrealne, no ima i jedna dobra vijest Popust za vjernost i u srcu sezone - 1 S kuna na euro Jeste li ikada kao domaći gost tijekom sezone dobili popust? "Mislim da nije u redu praviti razliku"

Kako prosječna obitelj preživi s manjkom od 3.300 kuna?

Prosječno domaće kućanstvo krajem 2012. godine raspolagalo je mjesečno s 6.300 kn (840 €). No, prema subjektivnoj procjeni za zadovoljenje osnovnih troškova i potreba nužno je u prosjeku imati - 8.955 kn (1.194 €). 

Prosječna četveročlana obitelj mjesečno u prosjeku ostvari 7.830 kn prihoda (1.044€), dok joj je potrebno u prosjeku 11.130 kn (1.484€).  Kako prosječno hrvatsko kućanstvo može živjeti s manjkom od 2.655 kn ili četveročlana obitelj s 3.300 kn manje svaki mjesec?

Gledajući regionalno u Zagrebu se ostvaruju prihodi za čak 235 eura viši od onih u Slavoniji - zagrebački prosjek je 7.043 kuna ili (939 eura, a u Slavoniji 5.280 kn ili 704 eura. 

7 posto iznadprosječnih i 13 posto 'taman kol'ko treba' kućanstava

Iako 76 posto hrvatskih kućanstava ima niže prihode od potrebnih, u Hrvatskoj ima i 7 posto onih kućanstava, čiji članovi ostvaruju veće ili dovoljne prihode za podmirenje osnovnih životnih troškova i potreba. Njih 13 posto ostvaruje 'taman onoliko koliko im treba'.
Ukupni troškovi kućanstva,  6.000 kn (800€), tek su za 24 eura veći od prošlogodišnjih (776 €). No, ostvareni prihodi kućanstava su za 5 posto manji. .
 

>> Čak 43 posto kućanstava jedva sastavlja kraj s krajem

Kad se plati hrana i režije, najviše trošimo na telefoniranje

Hrvatska kućanstva oko 54 posto svih prihoda troše na osnovne egzistencijalne potrebe -hranu, piće, režije. Kad to podmirimo, 92 posto preostalog novca potrošimo na plaćanje računa za mobiteliranje, 85 posto za fiksno telefoniranje, te 83 posto na troškove prijevoza. I tako gotovo ništa ne ostaje za neke druge potrebe - zabavu, rekreaciju, obrazovanje, medicinske usluge, obuću i odjeću, koje, za sve veći broj hrvatskih građana postaju luksuz.

Usporedbom ovogodišnje potrošnje s onom od prije godinu dana, pokazalo se kako su troškovi hrane i pića povećani za 9 posto, a troškovi stanovanja za 5 posto.

Najveći pad u opsegu potrošnje uočava se kod trajnih dobara – 32 posto manje kućanstava kupuju trajna dobra, a čak 25 posto  manje kućanstava izdvaja novac na obrazovanje.

Početkom veljače registrirano je oko 250.000 blokiranih računa građana, pa se postavlja pitanje - hoće li kontinuiran nedostatak sredstava rezultirati još većim brojem blokiranih računa ?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene