Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Riba u Hrvatskoj preskupa?

Hrvati pri dnu europske ljestvice po potrošnji ribe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jadran je prepun ribe, a ona preskupa i tako rijetko na stolovima Hrvata. S manje od osam kilograma pojedene ribe na godinu po stanovniku, na dnu smo ljestvice u Europi. Manje ribe jedu samo Irci, Nijemci i Mađari. Nije onda ni čudo što joj cijena, unatoč današnjem poskupljenju goriva, neće rasti. Kad kupaca i onako nema.

Gospođa Rosana spada u šačicu Hrvata, njih tri posto, koji ribu konzumiraju bar dva put tjedno. Dobar dio kupaca smatra da je riba preskupa, stoga biraju jeftiniju, ali zdraviju plavu ribu. Hrvati sve manje jedu ribu, ispod osam kilograma godišnje po stanovniku. Usporedbe radi Španjolci godišnje pojedu 44, Francuzi 33, a Talijani 24 kilograma ribe.

Pročitajte i ovo Boris Vujčić Hrvatska najgora u Eurozoni Upozorenje guvernera: Glavni doprinos inflaciji daju usluge, rast cijena će se nastaviti Jahorina ni Bosna nije što je bila Cijene na skijalištima u susjednoj zemlji odletjele u nebo! "Sad je trenutak da hitno reagiramo"

Ribari smatraju da riba nije skupa, samo je standard pao. 'Mi nemamo kome cijenu dizati, ja apeliram da ako je moguće da cijena plave nafte ostane ista', kazao nam je Ivan Bočina, profesionalni ribar. 'Žalosno je to što mi živimo doslovce od Talijana i koliko god nas ucjenjuju, koliko god spuštaju cijene i iskorištavaju situaciju, ipak je to trgovina i mi na kraju ovisimo o njima', nadovezao se Romeo Mikičić, isto tako profesionalni ribar.

No, Italija ima veletržnice ribom koje funkcioniraju i služe za regulaciju tržišta plodovima mora. Kod nas su otvorene, ali promet je nikakav. Stoga je normalno da se u Italiji inćuni mogu naći od pola do pet eura po kilogramu. U Britaniji oko tri, a kod nas je cijena uvijek ista, bez obzira na potražnju, euro i pol.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene