Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Holjevac: Vlada novim zakonom DTK daruje Hrvatskim telekomunikacijama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica zagrebačke Gradske skupštine Tatjana Holjevac izvijestila je danas da će saborskim zastupnicima uputiti pismo sa zamolbom da ne prihvate Zakon o elektroničkim komunikacijama, jer tim zakonom, po njezinoj ocjeni, Vlada praktički daruje DTK mrežu monopolističkom operatoru Hrvatskom telekomu (HT-u) što je "izravni udar na prihode lokalne uprave i liberalizaciju telekomunikacijskog tržišta".

"Nije jasno kako se može govoriti o kvalitetnom, transparentnom i nediskriminirajućem upravljanju kabelskom kanalizacijom kad se HT-u omogućuje daljni monopol", kazala je Holjevac na konferenciji za novinare u Gradskoj skupštini povodom upućivanja zakona u saborsku proceduru po hitnom postupku, sa sjednice Vlade RH održane 29. svibnja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jedino Tatjana Holjevac ovlaštena za zastupanje SNL-a Slika nije dostupna SNL opozvao predsjednicu Tatjanu Holjevac

Tim zakonom, tvrdi Holjevac, omogućit će se monopolistu, HT-u, da definira komu će dati prolaz kroz DTK mrežu, a komu ne, i koliko će to naplatiti, što je ocijenila apsolutno neprihvatljivim.

"Vlada na taj način otima komunalnu infrastrukturu lokalnoj samoupravi, odnosno Gradu Zagrebu, a time i prihod kojim se dosad gradila kanalizacija, a uz to, na posredan način daje zemlju stranom vlasniku", navodi Holjevac i ističe kako je zakon stoga protuustavan pa će, bude li zakon prihvaćen, pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom.

Također ističe kako su u Hrvatskoj, gdje se tržište na području telekomunikacija još nije liberaliziralo, telekomunikacijski troškovi izrazito visoki pa zakon ne promovira zaštitu potrošača kao što to tvrdi Vlada.

O tome, kaže, govori i podatak iz jednog istraživanja po kojemu zagrebačka obitelj troši šest posto kućnog budžeta na telekomunikacijske i informatičke usluge, ili godišnje 4500 kuna.
Holjevac je podsjetila kako HT ima nekoliko sporova na sudu, koji su još u tijeku, sa zagrebačkom podružnicom Digitalni grad, kao i s drugim operatorima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene