Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Javili se investitori

Hoće li administracija uništiti priliku za cjelogodišnju turističku sezonu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok hrvatski BDP pada, a raste tek broj nezaposlenih, mnogi od turističke sezone očekuju spas. No, Hrvatska ima mogućnosti puniti svoje hotele i tijekom cijele godine. Adut u rukavu je jeftina i kvalitetna zdravstvena usluga.

Istarski zubar Željko Popadić je veteran zdravstvenog turizma. Stranci su česti gosti na njegovoj stolici. Uglavnom dolaze zbog znatno nižih cijena nego u svojim zemljama. Doživljaj Jadrana im liječi dušu, a Željko se pobrine za zdravlje njihovih zubi. 'Mi recimo tjedno imamo desetak inozemnih pacijenata, a na godišnjem nivou to je poprilična brojka', kaže zubar Željko.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dovršen važan proces Velika promjena uoči početka turističke sezone: Od ponoći je u hrvatskim zračnim lukama ukinut dio kontrola Ilustracija Očekuje se da će padati rekordi Velika promjena od ponoći u zračnim lukama u Hrvatskoj: Ravno iz zrakoplova po prtljagu bez kontrola

Mnogi ozbiljni privatni ulagači zainteresirani su za gradnju bolnica i hotela na hrvatskoj obali. Ovo je jedan od njih. Svoj europski lanac klinika za liječenje raka želi proširiti u Zadru. 'Želimo uložiti u Hrvatsku oko 40 milijuna eura. Nadam se da ćemo dogovoriti sve detalje oko posla vrlo brzo tako da možemo početi s realizacijom priče već u 6 mjesecu', kaže jedan investitor.

>> Leži li u ovome ključ cjelogodišnje turističke sezone?

Organizacija Nacionalni Forum želi u Hrvatsku dovesti ovakve ulagače. Tvrde da je medicinski biznis najbolja prigoda da se Hrvatska nametne Europi. U Norveškoj je operacija oka 4 tisuće eura. U Hrvatskoj to mogu dobiti jednako kvalitetno za tisuću eura. Prema tome norveško zdravstveno osiguranje biti će zainteresirano da pošalje ljude sa svoje liste čekanja i ponudi im da to obave u Hrvatskoj.

Brojke govore da veliki svjetski investitori svoj kapital sve jače ulažu upravo u zdravstveni turizam. Interes investitora očito postoji. Bilo bi dobro da ga ne ispere poznata domaća birokracija koja se s ovakvom vrstom ulaganja vjerojatno još nije susrela.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene