Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentar na novu likvidnost

HNB: Odluka Rohatinskog nema veze s političkim angažmanom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Guverner hrvatske središnje banke Željko Rohatinski nije prisustvovao nikakvim dogovorima poduzetnika povezanih sa Unex grupom, izvijestili su iz Hrvatske narodne banke.

U izvješću se dodaje da Željko Rohatinski nije bio inicijator bilo kakvog iskazivanja javne podrške njegovim odlukama, niti ima bilo kakve veze s navodnim inicijativama skupine poduzetnika za njegov politički angažman, te i nadalje nema namjeru u tome sudjelovati.

Pročitajte i ovo Numizmatička kovanica S prigodnim motivima HNB izdao zlatnu i srebrnu numizmatičku kovanicu "Trsatski zmaj" Ilustracija pojavile se prijevare HNB ima važno upozorenje: "Zaposlenici ne zovu telefonski građane..."

HNB je time komentirao aktualne događaje i medijske napise nakon guvernerove odluke o oslobađanju 6,3 milijardi kuna nove likvidnosti.

>> 'Rohatinski je vuk samotnjak'

>> 'Potez Rohatinskog poruka je Vladi da ne radi dobro svoj posao'

>> Ministrica Dalić: Vlada pozdravlja odluku HNB-a

>> HNB spašava gospodarstvo: Banski dvori odgovorili Rohatinskom

U sinoć, iz Unex grupe najavljene, a jutros odgođene konferencije za novinare navedeno je da je grupa hrvatskih poduzeća odlučila dati vlastiti doprinos novom zapošljavanju i otvoriti više tisuća radnih mjesta, a nastavno na inicijativu guvernera Željka Rohatinskog, odnosno Hrvatske narodne banke za nove projekte, rast izvoza i zapošljavanja.

U jutrošnjoj obavijesti iz Unex grupe o odgađanju tiskovne konferencije na temu inicijative koju je pokrenula grupa hrvatskih poduzeća navedeno je kako je u međuvremenu na istu temu sazvan sastanak u Ministarstvu gospodarstva te se stoga današnja konferencija odgađa.

Odluka guvernera donijeta je nakon konzultacija s predstavnicima vodećih banaka i poslodavaca, izvijestili su iz HNB-a U izjavi novinarima uoči današnje vladine sjednice potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Milošević najavio je kako će do sastanka s poduzetnicima doći početkom idućeg tjedna, a skup '20-30-tak najvećih igrača na našem gospodarskom prostoru' najavio je, odgovarajući na pitanja novinara, i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač.

'Odlukom Rohatinskog nastoje se potaknuti ulaganja'

Odlukom guvernera HNB-a Željka Rohatinskog, donijetom 8. ožujka, hrvatski bankovni sustav dobiva na raspolaganje oko 850 milijuna eura, odnosno oko 6,3 milijarde kuna, za kreditiranje projekata u gospodarstvu, a temeljem smanjenja stope minimalno potrebnih deviznih potraživanja banaka u odnosu na njihove devizne obveze s dosadašnjih 20 na 17 posto.

Kako je tada objavljeno iz HNB-a, takvom odlukom guvernera Rohatinskog nastoje se potaknuti ulaganja u nove projekte, koji bi u što kraćem roku mogli pridonijeti poboljšanju izvoza i stanja platne bilance, a tako i otvaranju novih radnih mjesta, poglavito u prerađivačkoj industriji i turizmu.

Odabrani projekti financirali bi se u okviru bankovnog sustava, no potpuno neovisno o dosadašnjim tzv. A i B modelima kreditiranja gospodarstva, koji nisu polučili očekivane rezultate, naveli su iz HNB-a dodajući da je odluka guvernera donijeta nakon konzultacija s predstavnicima vodećih banaka i poslodavaca. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene