Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor Lalovcu

Ministar ih prozvao da nisu pomogli državi: 'HNB nije ovlašten rasporediti više dobiti u korist proračun'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što se tiče poslovanja banaka i dobiti koju su one iskazale za proteklu godinu, HNB napominje da je 'smanjena dobit u 2013.godini u odnosu na 2012. godinu posljedica je pada kamatnih prihoda i porasta troškova ispravaka vrijednosti'.

Ministar financija Boris Lalovac kriitizirao je na sjednici Vlade Hrvatsku narodnu banku. Ministar se požalio da se zbog manjeg profita banaka manje novca slijeva u državni proračun te poručio HNB-u da bi mogao malo izdašnije pomoći državi. Ubrzo je stigao i odgovor iz HNB-a.

Pročitajte i ovo Hrvatska narodna banka PRIOPĆENJE HNB-A Hrvati se baš jako vole zaduživati, najviše su se uzimali gotovinski krediti Ilustracija - 3 skup sport Koliko bankama plaćamo za naknade i što nam sve naplaćuju: Razlike su velike, pogledajte kako možete proći jeftinije

'Način izračunavanja i raspoređivanja viška prihoda nad rashodima, kao i pokrivanja eventualnog manjka prihoda nad rashodima HNB-a, propisani su člancima 56. i 57. Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci. Te zakonske odredbe primijenjene su, kao i svih prethodnih godina, u obračunu financijskog poslovanja i raspodjeli dobiti ostvarene u 2013. godini. Dakle, raspodjela dobiti HNB-a određena je Zakonom o HNB-u, što znači da HNB nije ovlašten rasporediti više dobiti u korist državnog proračuna od iznosa koji je raspoređen', odgovorili su iz HNB-a ministru Lalovcu.

Što se tiče poslovanja banaka i dobiti koju su one iskazale za proteklu godinu, HNB napominje da je 'smanjena dobit u 2013.godini u odnosu na 2012. godinu posljedica je pada kamatnih prihoda i porasta troškova ispravaka vrijednosti'.

Ministar financija napao HNB i Vujčića

'Obje promjene posljedica su rasta udjela neprihodujućih kredita u portfelju banaka. Smanjivanje kamatnih prihoda banke su skoro u cijelosti nadoknadile boljim upravljanjem troškovima, kamatnim i operativnim, čime su uspjele očuvati operativni rezultat i osigurati dugoročno uspješno poslovanje. Sada već srednjoročni trend rasta neprihodujućih kredita doveo je do povećanja ispravaka vrijednosti, nužnog za održavanje stabilnosti bankarskog sustava. Da bi se osiguralo ostvarivanje tog cilja, HNB je krajem ožujka 2013. donio novu Odluku o klasifikaciji plasmana. Vrijedi napomenuti da su banke, pripremajući se za primjenu novouvedenih standarda EU koji će biti primijenjeni u postupku pregleda kvalitete imovine banaka koji je upravo u tijeku, izdvojile i veće rezervacije od minimalne obveze koju propisuje regulativa HNB-a', pojašnjavaju iz HNB-a. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene