Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži se kompromis

HNB Liniću dostavio prijedlog za kredite u švicarcima: Evo što predlažu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor ipak nije glasovao o Zakonu o potrošačkom kreditiranju kojim bi se kamate na kredite u švicarskim francima trebale znatno smanjiti. U polemiku između banaka i Vlade uključio se i HNB. Dostavili su prijedlog, kojim je ministar Linić zadovoljniji nego onim koji su dosad predlagale banke. Ministarstvo će sve proučiti i s prijedlogom doći na iduću sjednicu Vlade.

Ni ovaj petak među izglasanim zakonima nije bilo onog koji će smanjiti kamate na kredite u švicarcima. Nakon propalih pregovora Vlade i banaka, kao posrednik se uključio HNB. Prema podacima od 11 banaka i na uzorku više od 70 tisuća kredita - ministarstvu predlažu: 'Na osnovi prikupljenih podataka izračunata je prosječna vagana kamatna stopa od 4,62 posto na stambene kredite u CHF ili s valutnom klauzulom u CHF odobrene od 2000. godine do danas. Ovaj se rezultat ne mijenja niti kada se isključe u međuvremenu otplaćeni krediti'.

Pročitajte i ovo Iva Tadić NAKON ODLUKE VRHOVNOG SUDA Dužnici u švicarcima spremaju se i za Strasbourg: "Ići ću do zadnjeg atoma snage. Zaboraviti neću, uvijek sam bila borac" Slika nije dostupna Podnose ustavne tužbe Udruga Franak: Sud EU naglasio da nepoštene ugovorne odredbe nisu obvezujuće za potrošača

To je manje od onoga što predlažu bankari, ali i dalje više od predloženih 3 posto što nudi Ministarstvo financija. 'Vidimo da je to vrlo blizu onih projekcija koje mi imam. To je razlog da smo odustali od izglasavanja prijedloga u toku današnjeg dana. Imamo izvješće Narodne banke kojem poklanjamo ipak višu pažnju i smatramo da je odgovornija nego ono što su banke poslale', kazao je ministar financija Slavko Linić.

>>
HUB: Banke nisu izigrale dogovor!

Iako su svjesni, tvrde u udruzi Franak, da se do rješenja ne može preko noći, očekuju da će zakon zaživjeti do siječnja. 'Vjerojatno je ljudima već dosta tog prepucavanja, ali znamo da se to događa i u svijetu i kod nas. Mora proći jedno vrijeme da se nešto usuglasi i dogovori', kazaoje Goran Aleksić iz Udruge Franak.

Zastupnici se slažu - treba dogovoriti ono najbolje za građane. 'Najbolje je rješenje one koje neće izazvati tužbe. Ja osobno imam iskustva da smo platili milijarde sudskih tužbi i bit će najbolje rješenje da se postigne kompromis', kazao je bivši ministar financija Ivan Šuker.

U devet mjeseci ove godine banke su ostvarile dobit od 2,14 milijardi kuna. Ukoliko se ne postigne dogovor i bude onako kako kaže ministarstvo financija dobit će im se umanjiti još za 700 milijuna kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene