Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gusari oslobodili brod Svjetskog programa za hranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva broda koje su u somalijskim vodama pregledali gusari i koji su prevozili teret Svjetskog programa za hranu oslobođeni su i mogu nastaviti put, javlja agencija France Presse pozivajući se na službene pomorske izvore u Keniji, zemlji koja graniči sa Somalijom.

"MV Rozen je oslobođen i očekujemo ga u Mombasi (jugoistok Kenije). Oslobođen je u petak. Rekli su nam da je posada dobro", kazao je za France Presse Andrew Mwangura, kenijski dužnosnik iz pomoćnog programa za pomorce.

Pročitajte i ovo Povlači se dimljena kobasica Bakterija Listeria Povlači se suhomesnati proizvod, provjerite jeste li ga kupili Muškarac je pojeo samo jedan zalogaj curryja i umro od alergijske reakcije kobna reakcija Pojeo samo jedan zalogaj jela s piletinom i srušio se: Umro je za nekoliko dana

Svjetski program za hranu je potvrdio da su gusari napustili brod. U priopćenju objavljenom u Nairobiju, WFP "pozdravlja oslobađanje zarobljenog broda MV Rozen i njegove posade" te traži od somalijskih vlasti da "okončaju gusarstvo".

Taj brod, kojeg je unajmio za svoje usluge WFP, registriran je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i zarobljen je 27. veljače uz somalijsku obalu. Teret je istovario u Somaliji.

"Prema našim informacijama i Nimutallah je također jučer oslobođen", kazao je Mwangura.

Nimatullah, brod koji plovi pod indijskom zastavom je zarobljen 1. travnja. Na njemu je bilo 14 članova posade iz Indije, Pakistana, Šri Lanke i Bangladeša, a prevozio je 800 tona kozmetičkih proizvoda, ulja za kuhanje i šećera. 

Ne zna se je li taj teret opljačkan ili nije.

Prema Mwangurinim riječima, gusarima je plaćena otkupnina, ali ne zna o kojem je iznosu riječ.

Gusarstvo je uz somalijsku obalu postalo rašireno otkako su na vlast u toj zemlji sredinom prošle godine došla islamska plemena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene