Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mesić u Istambulu

'Globalna kriza zahtijeva globalan odgovor'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trenutačna globalna, sistemska i strukturna kriza mogla bi izazvati novi val siromaštva, a odgovor na tu krizu mora biti isto tako sistemski i strukturni, odnosno globalni, rekao je u srijedu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u pozdravnom govoru na Euroazijskom forumu u Istanbulu.

Mesić u srijedu i četvrtak sudjeluje u radu 12. Euroazijskog gospodarskog foruma u Istanbulu, u organizaciji Zaklade Marmara Group. Na forumu sudjeluje niz istaknutih ličnosti iz gospodarskog i političkog života iz 41 europske i azijske zemlje. Svijet je 'u dubokoj, sistemskoj i strukturnoj krizi, koja traži isto takva rješenja. Dakle sistemska i strukturna. A to znači i globalna' rekao je Mesić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svjedočenje poduzetnika Obranović: S tastom Mesićem nikad nisam razgovarao o Glavašu Slika nije dostupna 'Nije bilo svojstveno ni '90-ih' Pupovac: Napada poput Josipovićevog nije bilo ni 90-ih, to nisu radili ni Tuđman ni Mesić

Sastanak u Istanbulu događa se u vrlo ozbiljnom trenutku, a 'vrijeme što je pred nama, bit će vrijeme siromaštva', ocijenio je hrvatski predsjednik dodajući da bi, prema procjenama Svjetske banke, samo u ovoj godini novih 25 milijuna ljudi moglo pasti u bijedu. 'Sve se to odnosi na regiju koja spada, da tako kažem, u našu zonu odgovornosti', istaknuo je, te upozorio da se u takvim situacijama treba 'bojati načina na koji bi se mogli rasplesti društveni i politički potresi'.

Mnogo je recepata za izlazak iz krize

U posljednje vrijeme, nastavio je, mnogo je različitih recepata za izlazak iz krize, a 'već se prilično čvrsto nazire konsenzus o napuštanju neoliberalnog ekonomskog modela, o tome da kapitalizam mora postati socijalno osjetljiviji i etičniji'.

Danas treba ojačati demokraciju, uspostaviti socijalnu pravdu, ojačati vladavinu prava i 'ostvariti mnogo jaču i plodonosniju suradnju vodećih svjetskih čimbenika pri čemu se ta suradnja mora temeljiti na uvažavanju različitih interesa', smatra Mesić. 'Kriza, usudio bih se reći, otvara i šanse za humaniziranje svijeta u kojemu živimo. Vjerujem da će svi od nas, ovdje okupljenih, biti zadovoljni ako naš sastanak dade tome svoj doprinos', zaključio je hrvatski predsjednik.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene