Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Gdje je HDZ na vlasti ide više novca EU fondova'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborska oporba optužila je danas Vladu da novac iz pretpristupnih fondova namjenjen infrastrukturnim projektima u lokalnim sredinama usmjerava na temelju političkih kriterija, odnosno tamo gdje je na vlasti HDZ.

'Tamo gdje je HDZ na vlasti ide više novca iz državnog proračuna, ali i europskih sredstava', ustvrdio je Damir Kajin.

Pročitajte i ovo Euri na stolu (Foto: Dnevnik.hr) ROK NA ŠEST GODINA Hrvatska kao šansu na stolu ima iznos u vrijednosti čak 200 Peljeških mostova: Što sve može s njima? Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije fokus na turizmu Ministrica Nataša Tramišak o padu BDP-a, nezaposlenosti i novcu iz fondova EU: "Nismo dotaknuli dno"

S tom su ocjenom suglasni i SDP-ovi zastupnici pa je Zvonimir Mršić naveo da se Koprivnica 2004. javila na javni poziv Ministarstva za zaštitu okoliša za korištenje novca iz ISPA programa.

Grad je aplicirao s projektom izgradnje pročišćivača otpadnih voda, no taj projekt je odbijen, a da Ministarstvo do danas nije odgovorilo zašto.

Financiranje izgradnje istog uređaja zatražio je i dobio Grad Karlovac, no nakon više od četiri godine još nije istekao žalbeni rok na natječaj, dok uređaj u Koprivnici radi već više od godinu dana, iako je Grad sam proveo natječaj i u potpunosti financirao projekt, ustvrdio je Mršić.

'Očito je riječ o potpunoj diskrecijskoj i političkoj odluci - nećemo Koprivnicu, hoćemo Karlovac', rekao je Mršić, ustvrdivši da je karlovački projekt uz to i skuplji za pet milijuna eura.

Davorko Vidović (SDP) upozorio je, pak, da neki gradovi i općine u programima ne sudjeluju zbog nesposobnosti onih koji ih vode. Naveo je primjer Siska, kao najzagađenijeg grada u Hrvatskoj, koji, međutim, nije aplicirao za novac iz programa ISPA namjenjenog provedbi regionalnih politika.

Državna tajnica u Ministarstvu financija Ivana Maletić odgovorila je da sve projekte, uz mjerodavne državne institucije, prolaze i kontrolu Europske komisije, pa je nemoguća politička dimenzija u odobravanju projekata.

Naglasila je da se sve jedinice lokalne samouprave mogu javiti na javne pozive za pretpristupna sredstva, da se projekti odabiru u skladu s pravilima Europske unije, a da u odabiru projekata sudjeluje niz neovisnih stručnjaka.

'Projekt u Karlovcu u svakom je koraku bio kontroliran od strane Europske komisije, a to zahtijeva određeno vrijeme', rekla je Maletić.

Jedinice lokalne samouprave pozvala je da već sada pripremaju građevinsku dokumentaciju za projekte s kojima će ubuduće aplicirati za novac iz pretpristupnih fondova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene