Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europska kriza kuca na vrata

Financial Times: Neka hrvatske banke krive svoje strane 'roditelje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još ne tako davno visoki udio europskog vlasništva u hrvatskom bankarskom sektoru smatrao se velikim plusom za makroekonomsku stabilnost zemlje.

Financijski potresi u eurozoni i bankrot Credo banke ovog tjedna, međutim, pretvorio se iz plusa u minus, piše Financial Times. Hrvatske banke-kćeri stranih banaka, mogle bi se suočiti s padom kvalitete imovine te moći pozajmljivanja u narednim mjesecima. To će posebno doći do izražaja ukoliko kriza u eurozoni zahvati i talijanske banke, smatraju analitičari agencije za kreditni rejting Fitch iz Londona.

Pročitajte i ovo Ilustracija HNB OBJAVIO NOVE PODATKE Ima li života bez duga? Jedna vrsta kredita u Hrvatskoj je posebno rasla potkraj prošle godine Ilustracija ZA DNEVNIK NOVE TV Jesu li se poslovni subjekti doista pripremili za konverziju? Iz HNB-a otkrili koliko je startnih paketa s eurima otkupljeno prije 1. siječnja

Dvije najveće hrvatske banke kontroliraju UniCredit i Intesa Sanpaolo te zajedno čine gotovo 50 posto aktive bankarskog sektora u zemlji. Italija je istovremeno i glavni trgovački partner Hrvatske. Ipak, s obzirom na relativno nizak udio imovine u grupi, UniCreditova zagrebačka podružnica donosi visoki profit, smatraju hrvatski financijski analitičari, ističući kako financijske linije te banke gotovo isključivo povezane s austrijskom filijalom UniCredita, a ne s talijanskom maticom.

'Mi smo u potpunosti financijski podmireni za sljedeću godinu', navodi UniCreditov ekonomist te ističe da ne treba strahovati od povlačenja kapitala. Ipak, kako bi zaštitila domaći kreditni rejting AAA, Austrija je ovog tjedna pozvala austrijske banke da obustave davanje novih kredita u središnjoj i istočnoj Europi. No, austrijske financijske vlasti su ovoga tjedna pozvale austrijske banke da obustave davanje novih kredita u središnjoj i istočnoj Europi kako bi zaštitile domaći AAA kreditni rejting. Banke s većinskom vlasništvom mogle bi se u konačnici okrenuti prodaji svojih udjela na malim tržištima, no pitanje je hoće li tamo uspjeti pronaći spremne i solventne kupce.

U Hrvatskoj nije bilo propasti banaka u posljednje tri godine sve do ovog tjedna, ističe Financial Times. Naravno, pod time se misli na Credo banku, kojoj je HNB oduzeo dozvolu za poslovanje, zbog skrivanja loših zajmova. Iz HNB-a uvjeravaju kako je novac štediša u toj banci siguran te da je država osigurala te depozite, koji se procjenjuju na 62 milijuna eura.

Kreditni rejting BBB- koji ima Hrvatska mogao biti ugrožen iz nekoliko razloga, navode u Fitchu, koji je još u ponedjeljak objavio izvješće pod nazivom 'Kriza eurozone: Sredstva rizika za europska tržišta u nastajanju'. Hrvatska je od svih zemalja srednje i istočne Europe, po pitanju stranog bankarskog kapitala u ukupnoj aktivi zemlje, najviše izložena stranim kreditnim rizicima. Financial Times ističe da osim Hrvatske, najjače veze s bankama iz Grčke i Italije imaju još Bugarska, Srbija i Rumunjska.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene