Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko zna što nas čeka

Evo zašto je franak tako naglo skočio - Što učiniti imate li kredit u 'švicarcima'!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švicarska narodna banka godinama je tečaj franka u odnosu na euro držala pod kontrolom.

Od toga je Švicarska narodna banka danas odustala i tečaj prepustila slobodnom tržištu. Nakon što je to učinila, franak je u jednom trenutku u odnosu na euro ojačao za gotovo trećinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Krediti u 'švicarcima' Lalovac razočaran nevoljkošću banaka: 'U šest mjeseci ponudile su samo neke opće floskule' Slika nije dostupna Telefonska sjednica Vlada predložila fiksirani tečaj 'švicarca' i za obrtnike i poljoprivrednike

Protekle više od tri godine središnja švicarska banka ga je održavala na razini od oko 1,2 franka za jedan euro.

Mjera je tada uvedena kako bi se od prejakog franka zaštitilo švicarsko gospodarstvo. Sada su zaključili da to više ne moraju činiti.

Snažni skok 'švicarca' preko noći - Udruga Franak traži hitan sastanak s Lalovcem

Direktor Hrvatske udruge banaka građanima koji imaju kredite u švicarcima, savjetovao je da svoje rate za ovaj mjesec, plate još danas.

'Naravno, rast tečaja nikome nije u interesu. Bankama pogotovo, jer to može samo povećati rast nenaplativih, odnosno loših kredita. Znači, oni koji danas otplate svoj kredit u švicarcima, ti će još koristiti jučerašnji tečaj. Znači, oni neće ništa osjetiti za ovaj mjesec. Šta će biti idući mjesec, mislim, to treba pričekati', rekao je Zoran Bohaček, direktor Hrvatske udruge banaka.

Udruga Franak traži hitnu sjednicu Vlade

Udruga Franak u četvrtak je pozvala predsjednika države u odlasku Ivu Josipovića i novoizabranu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović da sazovu hitnu sjednicu Vlade zbog ugrožene nacionalne sigurnosti jer oko sto tisuća dužnika s kreditima vezanim uz švicarski franak neće biti u mogućnosti servisirati kredite. (D.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene