Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pritisak na EK

Europski parlament zatražio udruživanje državnih dugova u eurozoni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većina zastupnika u Europskom parlamentu podržala je neobvezujuću rezoluciju kojom traže svojevrsno udruživanje državnih dugova zemalja članica eurozone, bilo kroz izdavanje euroobveznica ili neki drugi instrument.

Zastupnici Europskog parlamenta izglasali su u četvrtak neobvezujuću rezoluciju u kojoj traže od Europske komisije da ispita mogućnosti uvođenja euroobveznica ili nekih drugih instrumenata, koji bi omogućili zajedničku odgovornost eurozone za dugove pojedinih država članica.

Pročitajte i ovo Danijel Vrbota, reporter Dnevnika Nove TV Plenarna sjednica Europski parlament usvojio nekoliko važnih pravila za hrvatske građane, tiču se banaka, potrošačkih kredita, nabave oružja... Ursula von der Leyen Govor o stanju EU-a Ursula von der Leyen najavila važne novosti u borbi protiv korone, ali i za dostojanstvo rada: ''Nekima se ne isplati raditi''

>> Rekordna nezaposlenost u eurozoni, najgore u Grčkoj i Španjolskoj

Cilj neobvezujuće rezolucije je izvršiti pritisak na Komisiju i zemlje članice kako bi se uvela zajedničke obveznice, čemu se protivi više zemalja članica bojeći se da bi to moglo značiti jednosmjerni transfer novca iz bogatijih u siromašnije članice.

U rezoluciji, za koju je glasovao 361 zastupnik 268 je bilo protiv, 33 suzdržana, navodi se da je eurozona jedinstvena po tome što ima zajedničku valutu, ali ne i zajedničko tržište državnih obveznica i zajedničku proračunsku politiku.

Zastupnici se u tom tekstu zauzimaju za uspostavu Europskog fonda za otkup dugova. Postoji ideja da taj fond otkupi dugove država članica koji prelaze 60 posto njihova BDP-a. Taj preuzeti dug zemlje bi otplaćivale u duljem vremenskom razdoblju od 20 do 25 godina. To bi značilo smanjenje dužničkog tereta, što bi prezaduženim zemljama olakšalo provedbu strukturnih reformi.

Ni ta ideja nema dovoljnu podršku među zemljama članicama u ovom trenutku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene