Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kamata snižena na 0 posto!

PLAN ZA SPAS EUROPSKOG GOSPODARSTVA Snizili kamate, daju više novca, a najavili su i otkup dugova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od očekivanog danas je predstavljeno u novom programu Europske središnje banke za oživljavanje europskog gospodarstva.

Europska središnja banka srezala je sve tri svoje kamate i dodatno proširilo program kupnje imovine čime je donijela novi niz poteza, veći od očekivanog, koji bi trebao dati dodatni poticaj gospodarstvu i spriječiti ukorjenjivanje niske inflacije.

Pročitajte i ovo Cijene stanova - 5 Oporba ima rješenje? U Hrvatskoj 400.000 praznih stanova, a cijene nikad više: Dnevnik Nove TV doznaje koliko su porasle u posljednje dvije godine Frizerski salon Ivančice Kudlek PRIBOJAVAJU SE KAMATA Stanovnici Banovine sada muku muče s otplatom kredita, ministar poručuje: ''Izdali smo preporuku o zastoju ovršnih postupaka''

Prošireni program kupnje imovine ESB je podigla sa 60 na 80 milijardi eura, što je 10 milijardi eura više od očekivanog povećanja.

Pravo iznenađenje za tržišta, Europska središnja banka priredila je snižavanjem glavne kamatne stope refinanciranja s 0,05 posto na 0 posto.

U nadi da će potaknuti kreditiranje, potrošnju i inflaciju, ESB je najavila i otkup korporativnih dugova te novi krug jeftinih paketa zajmova koje će banke moći proslijediti u realni sektor gospodarstva.

Banka je snizila i druge dvije kamatne stope kao dio paketa mjera koji bi trebali oživjeti europsko gospodarstvo i ekonomsku aktivnost eurozone.

Ove mjere znače i da će ESB bankama uzimati više novca za njihove depozite s ciljem da im se više isplati posuđivati novac u sektor biznisa.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene