Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konsenzus

EU-ovi ministri financija traže jačanje bankovnog sektora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri financija Europske unije i guverneri središnjih banaka u poljskom su Wroclawu dogovorili da europske banke treba ojačati.

'Došli smo do zaključka da je nužno ojačati naš financijski sustav', rekla je španjolska ministrica Elena Salgado nakon sastanka. 'Postoji konsenzus da bi za naše financijske institucije bilo dobro da ojačaju kapital kako bi se uskladile sa zahtjevima Basela III i da se mogu nositi s krizom', rekla je.

'S našeg gledišta jasna nam je potreba rekapitalizacije banaka', ocijenio je švedski ministar financija Anders Borg.

Ministri su počeli razgovarati o porezu na financijske transakcije, ali nije postignut dogovor. 'Nema zajedničkoga stajališta o porezu na financijske transakcije u Europi. Tek smo počeli raspravu o tome i još nema odluke', rekao je povjerenik za unutrašnje tržište Michel Barnier.

Sjedinjene Države ne žele uvesti takav porez, što otežava posao Europi jer postoji strah da bi se trgovanje gurnulo u New York.

Njemačka je objavila da će možda inzistirati na tom porezu isključivo u euro-zoni, ako ga zemlje poput Britanije odbiju poduprijeti, ali i u eurozoni ima skeptičnih, poput Italije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rimska deklaracija Čelnici EU-a u potrazi za jedinstvom Slika nije dostupna Donald Tusk "EU će svim diplomatskim kanalima tražiti pomoć za Alep"

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene