Obavijesti Video Pretražite Navigacija

EU će uložiti 3,5 milijarde eura u jugoistok Europe do 2011.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija dodijelit će 3,5 milijardi eura predpristupne pomoći zemljama jugoistočne Europe do 2011., kako bi poduprla njihovu međusobnu suradnju i pristupanje Uniji, izjavio je u četvrtak na regionalnom skupu u Dubrovniku dužnosnik Europske komisije (EK).

"EK je ovdje da bi ohrabrila regiju da ostane na putu eurointegracija", rekao je zamjenik generalnog direktora Direkcije EK-a za proširenje Jan Truszczynski na Regionalnom ekonomskom forumu jugoistočne Europe.

Pročitajte i ovo Donald Trump Učinio uslugu? Što Trumpova šokantna izjava znači za Europu: "Sjetite se kako su se nosili s raspadom Jugoslavije 1990-ih" Prosvjedi u Europi - 2 nezadovoljstvo se širi Ne jenjavaju prosvjedi u Europi: "Problem je što umjesto da napravimo korak naprijed, mi radimo deset koraka natrag"

"Nema jamstava da će se stvari u regiji kretati bolje nego prije. No sigurno je da je to politički prioritet EU-a i EK-a", kazao je on.

Na skupu koji se održava četvrtu godinu za redom, sudjeluje oko 160 političara, gospodarstvenika i znanstvenika iz osam zemalja regije koji će tijekom dva dana raspravljati o gospodarskoj suradnji i usvajanju standarda za priključenje EU-u.

U poslijepodnevnom dijelu foruma u hotelu Dubrovnik Palace njima će se pridružiti predsjednici Hrvatske Stjepan Mesić, Albanije Barmi Topi, Crne Gore Filip Vujanović, Makedonije Branko Crvenkovski i predsjednik Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Bugarsku će predstavljati ministar gospodarstva Petar Dimitrov, a Rumunjsku savjetnik premijera Constantin Ciupagea.

Truszczynski je rekao da je proširenje Unije situacija u kojoj
dobivaju svi, i nove i stare članice, te je u prilog tomu naveo
podatak kako je brutto domaći proizvod novih dvanaest članica Unije rastao po godišnjoj stopi od 4,3, a starih 2,3 posto.

Govoreći o posljednjem izvješću EK-a o napretku zemalja kandidata, među kojima je i Hrvatska, i potencijalnih kandidata, istaknuo je pozitivne pokazatelje - makro ekonomsku stabilnost, nisku inflaciju i rast investicija.

No, područja na kojima još puno treba napraviti su vladavina prava, povećanje konkurentnosti gospodarstva, borba protiv sive ekonomije, korupcije i organiziranoga kriminala, rekao je Truszczynski.

On je ocijenio da će idućih šest mjeseci biti vrlo važni za regiju, jer s djelovanjem počinje Vijeće za regionalnu suradnju koje je zamijenilo ugašeni Pakt o stabilnosti, a da od 1. siječnja predsjedanje EU-om preuzima Slovenija, kojoj će zapadni Balkan biti jedan od političkih prioriteta.

Predsjednik Regionalnog ekonomskog foruma Bogić Bogićević izrazio je nadu da će šefovi država, gospodarstvenici i znanstvenici približiti svoja stajališta u usvajanju Europskih standarda na Forumu zamišljenom kao neinstitucionalni okvir za razmjenu ideja, koje bi mogle pridonijeti ubrzavanju integracije jugoistočne Europe u EU.

"Zemlje regije nemaju alternativu, i zato s pravom govorimo da je EU naš zajednički dom", rekao je Bogićević, čelni čovjek Foruma i bivši predstavnik BiH u predratnom Predsjedništvu Jugoslavije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene