Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prihvatili plan rekonstrukcije

Vlada dala jamstva 3. maju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Plan za rekonstrukcijom riječkog brodogradilišta 3. maj prihvaćen je od strane Europske komisije.

Vlada RH na današnjem zatvorenom dijelu sjednice 'prihvatila je Odluku o davanju državnog jamstva Zagrebačkoj banci d.d. Zagreb, Hrvatskoj poštanskoj banci d.d., Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak i/ili drugim poslovnim bankama u zemlji i/ili inozemstvu, za financiranje novogradnji u Brodogradilištu d.d. Rijeka '3. Maj' ', priopćeno je iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću.

Pročitajte i ovo Odluka od nagodbi Uljanika i 3. maja odgođena, država predlaže osiguranje plaćanja Zakazano za 30. ožujka Odluka od nagodbi Uljanika i 3. maja odgođena, država predlaže osiguranje plaćanja Slika nije dostupna Poruka Vladi Radnici 3. maja: Vrijeme je da i mi postanemo krpelj

Vlada RH odlučila je dati državno jamstvo 'imajući u vidu da su pregovori o gradnji četiri broda za prijevoz nafte, bitumena i naftnih prerađevina okončani krajem lipnja ove godine, tj. prije otvaranja Poglavlja 8: Tržišno natjecanje, a samim time i dobivanja mjerila za zatvaranje navedenog Poglavlja, te imajući u vidu da je to avansno, a ne financijsko jamstvo, kojim se omogućava realizacija ranije započetog posla, i time je važno za kredibilitet brodogradilišta naspram poslovnih partnera', ističe se u priopćenju.

EK: Ne možete 3. maj pomagati na svim razinama

Dodaje se kako je 'važno napomenuti da je ovo iznimka te da Vlada RH ostaje odlučna ispuniti sva mjerila za zatvaranje Poglavlja 8: Tržišno natjecanje, i uspješno provesti privatizaciju, tj. restrukturiranje brodogradilišta'.

Europska komisija primila je nacrt plana za restrukturiranje riječkog brodogradilišta '3. maj', upoznata je s mogućnošću državne potpore u obliku jamstava tom brodogradilištu te će od hrvatske vlade zatražiti dodatne informacije kako bi mogla donijeti potpunu procjenu, ali pritom podsjeća da državne potpore na svim razinama nisu dopuštene, izjavila je u četvrtak glasnogovornica Europske komisije Angela Filote.

>> Radnici 3. maja: Idemo do kraja!

Glasnogovornica povjerenika za proširenje Štefana Fuelea iznijela je na upit Hine reakciju Komisije u vezi s najavom Rijeke da bi mogla dati jamstva tom brodogradilištu za gradnju dvaju od četiri tankera za asfalt za švedskog naručitelja Wisbi Tankers, ako to ne učini hrvatska vlada.

Nema novih narudžbi prije rekonstruiranja

'Komisija je dobila nacrt plana za restrukturiranje brodogradilišta '3. maj' i sada ga proučava. Preostalo je da plan formalno prihvati hrvatska Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. Komisija je upoznata s mogućnošću da bi to brodogradilište moglo dobiti državnu potporu u obliku jamstava i od hrvatske vlade će zatražiti dodatne informacije kako bi mogla donijeti potpunu procjenu', rekla je Filote.

Ona je podsjetila da je Hrvatska Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju prihvatila da će poštovati pravila EU-a o državnim potporama, 'koja se odnose na sve razine državnih potpora' te na Zajedničko pregovaračko stajalište EU-a za poglavlje Tržišno natjecanje (8), 'prema kojem brodogradilišta u poteškoćama ne smiju primati nove narudžbe dok se ne prihvate planovi za restrukturiranje'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene