Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imenovan od Obame

Drugi mandat na čelu FED-a provest će Bernanke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik američkih Federalnih rezervi Ben Bernanke, koji je predvodio najveće proširenje ovlasti središnje banke u njezinoj 95-godišnjoj povijesti kako bi se izbjegla druga Velika depresija, bit će imenovan u drugi mandat od predsjednika Baracka Obame, prema izjavi dužnosnika administracije koju prenosi Bloomberg.

Obama će svoju odluku priopćiti u utorak u Martha"s Vineyardu, u Massachusettsu, gdje se nalazi na ljetovanju s obitelji, rekao je taj dužnosnik tražeći da ostane neimenovan. Imenovanje čelnika FED-a, kojem prvi četvorogodišnji mandat istječe 31. siječnja 2010., treba potvrditi Senat.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odgovor HUP-u Milanović: 'U mandat ne ulazimo za jednu nego osam godina' Slika nije dostupna 'Do posljednjeg dana' Napolitano najavio da ostaje do kraja mandata

Bernanke star 55 godina, je srezao referentnu kamatnu stopu FED-a gotovo na nulu, ubacio tisuću milijardi dolara (bilijun) u bankarski sustav te vodio spašavanje banke Bear Stearns i osiguravateljskog diva American International Group (AIG). On sada mora voditi najveće svjetsko gospodarstvo ponovo u rast i smanjiti nezaposlenost koja se približava stopi od 10 posto, te sužavati bilancu FED-a kako bi spriječio rast inflacije.

Kritiziran jer nije prepoznao krizu

'On je ustvari učinio sve što je trebalo učiniti da se spriječi depresija, i sve što je trebalo učiniti da se spriječi inflacija', izjavio je za TV Bloomberg Frederic Mishkin, bivši guverner FED-a i Bernankeov suradnik u istraživanju, koji je sada profesor na sveučilištu Columbia.

>> 'Svijet se počinje oporavljati od recesije'

Bernanke je kritiziran da nije prepoznao dolazak gospodarske krize i poduzeo mjere da ga spriječi. Zamjeren mu je prespor odgovor na urušavanje tržišta nekretnina, jednog od glavnih pokretača američkog gospodarstva, i nazivanje krize 'obuzdanom' prije zaokreta u kolovozu 2007. i rezanja kamatnih stopa. Wall Street snažno podržava imenovanje Bernankea u drugi mandat, što je potvrdila i prošlotjedna anketa The Wall Street Journala u kojoj je 47 ekonomista dalo svoj glas za drugi mandat guverneru. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene