Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strah od recesije

Dow Jones pao na najnižu razinu u posljednjih šest godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dionički indeks Dow Jones u četvrtak je pao na najnižu razinu u posljednjih šest godina, zbog straha od produljene recesije koji potiče ulagače u dionice na traženje izlaza.

Dow Jones je otklizao 89 bodova ili 1,2 posto na 7.465,95 bodova, zaključujući trgovanje s najmanje bodova od 9. listopada 2002., najnižoj točki prošloga 'tržišta medvjeda' - kada se špekulira na pad vrijednosti dionica. Širi indeks Standard & Poor's 500 pao je za 9,48 bodova ili 1,2 posto, na 778,94 bodova, došavši na najnižu točku od 20. studenoga 2008., kada je vladala velika panika vezana uz financijski sektor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dow Jones narastao za 400 bodova Slika nije dostupna Dow Jones izgubio 733 boda

>> Dow Jones izgubio 350 bodova

Tehnološki indeks Nasdaq izgubio je 25,15 bodova ili 1,71 posto, došavši na 1.442,82 bodova.Brokeri na newyorškoj burzi NYSE ukazuju na problem ukopavanja mentaliteta 'tržišta medvjeda'."Sada imamo klijente koji će odbiti kupnju dionice po 10 dolara jer procjenjuju da će idućeg tjedna biti 8 dolara. Taj pristup je jako raširen", izjavio je broker Alan Valdes za The Wall Street Journal.

Na NYSE je u četvrtak 856 dionica raslo a 2.215 je palo, dok je opseg trgovanja bio 6.6 milijardi dionica.Euro je rastao u odnosu na dolar na 1.2662, dok je u srijedu bio 1.2553 dolara. U odnosu na jen dolar je rastao na 94.27 jena, prema 93.78 jena u srijedu.Cijena obveznica Ministarstva financija je pala, potičući rast prinosa, kako ulagači traže sigurnost u vladinim dugu.

Cijena nafte je rasla za 1,55 posto na 38.87 dolara za barel, dok je zlato palo za 0,31 posto na 973.50 dolara za uncu.Wall Street posljednjih dana muče brige da različiti planovi američke vlade za ublažavanje recesije neće biti djelotvorni u suočavanju s ubrzanim globalnim usporavanjem, navodi agencija Blooomberg.

'Vlada čini sve i svašta ne bi li ispravila ovaj brod, no veliki igrači likvidnosti, hedge fondovi i investicijski fondovi, gomilaju gotovinu', izjavio je Gary Hager, predsjednik konzultantske kuće Integrated Wealth Management, za Bloomberg.Hager je ocijenio kako postoji opasnost da tržište znatno više padne idućeg tjedna. 'Tržište je na aparatima za održavanja života, a na njemu nema dovoljno ljudi da preokrenu trend rasprodaje', rekao je.

Kim Caughey, viša analitičarka za dionice u Fort Pitt Capital Group, smatra da će dionice vjerojatno nastaviti otklizavati kroz prvu polovicu godine, posebno zbog toga jer nema velikog katalizatora sposobnog da promijeni zamah Wall Streeta.No to, po njezinim riječima, ne znači nužno agresivni pad vrijednosti dionica.

'Na niže ne idemo raketnom brzinom, više se vučemo. Ne osjeća se izbezumljenost kao u studenome, kada je volatilnost probila granice', izjavila je Caughey.U petak se očekuje objava izvješća o kretanju potrošačkih cijena i tromjesečni rezultati poslovanja velikih trgovačkih lanaca J.C. Penney i Lowe's.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene