Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaustavljanje gospodarskog oporavka

Nekontrolirani rast cijena nafte vodi u novu recesiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog nereda u Libiji, cijene nafte ovaj su tjedan narasle za gotovo 20 dolara po barelu. Daljnji nekontrolirani rast prijeti zaustavljanjem globalnog gospodarskog oporavka pa čak i novom recesijom.

Na benzinskoj postaji brojke se okreću sve brže, a pištolj se u otvoru rezervoara drži sve kraće. Cijene goriva na benzinskim postajama diljem svijeta divljaju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna inflatorni udari Ministar o povećanju cijena goriva: "Stvarno su sve opcije na stolu, živimo u neizvjesnom vremenu" Gazprom rafinerija u Rusiji posljedica zabrane Zbog novih sankcija Rusiji porasle i cijene nafte: "Europska unija će morati naći zamjenu..."

'Jedva čekam električne automobile. Ovo je neizdrživo', smatra Španjolac Jose Caballero. 'Siguran sam da će cijene narasti, bez kontrole. S libijskom krizom ili bez nje', smatra Talijan Alessandro Andrio.

Libijska je kriza pokrenula paniku na burzama, ali i privukla špekulante. Vođeni željom za brzom zaradom, oni su dodatno povećali potražnju i izazvali rast cijena nafte. Samo ovaj tjedan poskupjela je za gotovo 20 dolara po barelu. Analitičari ističu da na burzama nisu zabrinuti samo zbog Libije.

'Količinu nafte koja stiže iz Libije ili kojom Libija opskrbljuje svijet, OPEK sigurno može nadoknaditi. Mislim da mogućnost širenja proturežimskih prosvjeda na druga područja, posebno Saudijsku Arabiju, veoma zabrinjava tržište', rekao je Raymond Carbone, naftni analitičar.

Poskupljenje nafte prijeti novom recesijom

Poskupljenje nafte prijeti zaustavljanjem globalnog gospodarskog oporavka pa čak i novom recesijom. Procjenjuje se da rast cijena od 20% izaziva 15 do 20 postotno smanjenje gospodarskog rasta. Španjolska je kako bi smanjila potrošnju i izbjegla eventualnu nestašicu nafte, već najavila neobične mjere: smanjenje ograničenja brzine na cestama za 10 kilometara na sat.

'Mislim da je to glupost. Promjena od deset kilometara na sat neće ništa uštedjeti', smatra Španjolac Carlos Cuellar Benito. 'Automobil je potreba ako na primjer idem na posao. Ako je ograničenje 110, morate poštovati ograničenje, ali mislim da je to veoma loše', kaže Jesus Antonio Fernandez.

>> Zbog kaosa u Libiji 14 posto porasla cijena nafte

Hrvatska većinu nafte uvozi iz Rusije pa joj ne prijeti nestašica. Ipak, daljnji rast cijena prijeti valom poskupljenja hrane i drugih potrepština te dovodi u pitanje ionako slabu prognozu gospodarskog rata u 2011. od samo 1.5 posto.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene