Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader izvršio zadnju transakciju iz proračuna za 2006.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Ivo Sanader izvršio je danas u Ministarstvu financija posljednju transakciju iz ovogodišnjeg proračuna - uplatu 2,8 milijuna kuna za opremu kabineta i didaktičku opremu za nekoliko osnovnih škola, te time zatvorio transakcije Državne riznice za 2006. godinu.

Tom uplatom sve obveze iz državnog proračuna i izvanproračunskih fondova za ovu godinu su izvršene, istaknuo je ministar financija Ivan Šuker.

Pročitajte i ovo Sabor 77 za i 42 protiv Hrvatski sabor izglasao proračun za 2024. Slika nije dostupna Afera Medikol Zaposleni imaju 18.050 razloga znati kuda ide njihov novac

Deficit proračuna iznosi 3 posto BDP-a, a proračun će biti kakav je i planiran, stoga nema nikakve priče o prikrivenim deficita, sve je plaćeno, ustvrdio je Šuker.

Premijer Sanader istaknuo je kako danas objavljena procjena Državnog zavoda za statistiku o realnom rastu hrvatskog BDP-a u trećem tromjesečju za 4,7 posto nadmašuje prognoze i očekivanja Vlade.

Taj je rast temeljen na povećanoj industrijskoj, odnosno ukupnoj gospodarskoj aktivnosti, te na rastu financijskog tržišta, naglasio je Sanader.

"Ako je deficit 3 posto, odnosno manji nego što je bilo predviđeno; ako je uspješno završen stand-by aranžman s MMF-om i nije se išlo u produženje ili novi aranžman; ako smo ove godine višekratno dobivali povećani kreditni rejting od četiri vodeće svjetske agencije, onda zaista možemo biti zadovoljni", ocijenio je Sanader ovogodišnja kretanja u hrvatskom gospodarstvu.

Izrazio je i zadovoljstvo zbog izvršavanja obveza prema
umirovljenicima, odnosno isplati prvih dviju rata duga, i to bez većih makroekonomskih potresa, te podsjetio da se u idućoj godini očekuje isplata još dviju rata.

U 2007. se očekuje i pronalaženje rješenja za veliki jaz između
starih i novih umirovljenika, i to ne kroz proračun, već će se, kaže
Sanader, "tražiti novi putovi", a riješit će se i pitanje povrata duga
za oko 42.000 korisnika obiteljskih i limitiranih mirovina.

Za iduću godinu premijer je najavio i nastavak aktivnosti na jačanju gospodarskog rasta, snižavanju proračunskog deficita ispod 3 posto, daljnjem jačanju izvoznih kapaciteta Hrvatske i smanjenju nezaposlenosti.

Podsjetio je pritom kako je ove godine anketna stopa nezaposlenosti bila na najnižoj razini unazad 7-8 godina, stopa je bila 11 posto, odnosno ukazivala je na manje od 280.000 nezaposlenih.

To je još uvijek puno, no trend je dobar i nastavit ćemo u tom
smjeru, zaključio je premijer Sanader.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene