Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skuplji život

Cijene u Hrvatskoj prošle godine prosječno skočile za 3,4 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na godišnjoj je razini 2012. godine indeks potrošačkih cijena porastao za 3,4 posto. U prosincu je zabilježen blagi pad cijena.

U Hrvatskoj je inflacija krajem prošle godine vrlo blago usporila, pokazuju danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku. U prosincu su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, pale za 0,1 posto u odnosu na studeni. U odnosu na prosinac 2011. godine zabilježen je skok od 4,7 posto, dok su u godišnjem prosjeku bile više za 3,4 posto.

Pročitajte i ovo Philip Lane Philip Lane Ekskluzivni intervju za Dnevnik Nove TV: Glavni europski ekonomist o inflaciji i tome što nas čeka s cijenama hrane Ilustracija Voda kao nafta, hrana kao zlato Stižu nova poskupljenja hrane, pića i kućnih potrepština: Hoće li građanima pomoći novi Vladin paket mjera?

>> Bandić: Nisam potpisao povećanje cijene vode

Blagom prosinačkom padu najviše su pridonijele 6,5 posto niže cijene odjeće i obuće, 1,6 posto niže cijene komunikacija te 1 posto niže cijene prometa. Cijene u sektoru rekreacije i kulture pale su za minimalnih 0,1 posto.

S druge strane, prosječni pad svih cijena ublažili su 1,4 posto skuplja hrana i bezalkoholna pića te razni energenti koji su prosječno poskupjeli za 0,6 posto.

U odnosu na studeni nisu se mijenjale cijene alkoholnih pića i duhana, pokućstva, zdravstva, obrazovanja te ugostiteljskih usluga.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene