Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Cijena nafte ispod 70 dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijena sirove nafte u četvrtak je pala ispod 70 dolara za barel prvi put od kolovoza 2007. godine, nakon što je američka vlada izvijestila o rastu svojih naftnih rezervi, dvostruko većem od prognoza.

Strateške naftne rezerve SAD-a, prošloga su tjedna narasle za 5,6 milijuna barela na 308,2 milijuna barela, objavilo je Ministarstvo energetike u svom tjednom izvješću.

Pročitajte i ovo Tvrđava Monvidal Uhićen je Pronađen muškarac koji je u Puli gurnuo ženu s tvrđave: Pala s visine od pet metara Slika nije dostupna Neznatan pad cijena Zašto nam je gorivo tako skupo?

Cijene nafte pale su i zbog pretpostavke da će plan sanacije banaka biti dovoljan da potakne globalni gospodarski rast i poveća potražnju za naftnim derivatima.

Ministarstvo rada u četvrtak je izvijestilo o 6-postotnom padu industrijske proizvodnje u trećem tromjesečju, što je najviše od 1991. godine.

'Loši pokazatelji Ministarstva energetike pojačali su pritisak na tržište nafte. Cijene već padaju i zbog groznih industrijskih pokazatelja. Slabo gospodarstvo znači povećanje zaliha goriva, jer ih nitko ne želi trošiti', rekao je Brad Samples, analitičar za sirovine tvrtke Summit Energy, iz Louisvillea, u Kentuckyu.

Sirova nafta za isporuke u studenome pala je za 5,18 dolara, ili sedam posto, na 69,36 dolara za barel, u 11.54 sati na robnoj burzi u New Yorku - NYMEX.

U tijeku trgovanja nafta je pala i na 69 dolara, najniže od 22. kolovoza 2007. godine. Cijene nafte su 22 posto manje nego prije godinu dana.

Američke rezerve sirove nafte trebale su rasti za 2,6 milijuna barela, prema prognozi Bloomberg Newsa koja se temelji na prosjeku procjena analitičara.

Zalihe benzina porasle su za 6,97 milijuna barela na 193,8 milijuna barela prošloga tjedna, dok je procjena rasta bila tri milijuna barela.

Prosječna dnevna potražnja za gorivom u SAD-u posljednja je četiri tjedna bila oko 18,6 milijuna barela, što je najmanje od lipnja 1999., prema izvješću. SAD troše 24 posto svjetske nafte.

Organizacija zemalja izvoznica nafte OPEC, na koju otpada 40 posto svjetske proizvodnje nafte, zbog pada cijena pomaknula je svoj sastanak planiran za studeni, na 24. listopada.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene